Chrom spełnia wiele zadań w organizmie. Z jednej strony jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, z drugiej strony zbyt duże dawki szkodzą. Pobudza aktywność komórek trzustki, dzięki temu wpływa na działanie insuliny, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczy, wspomaga przemianę energetyczną, syntezę kwasów tłuszczowych.
Chrom pomaga zapobiegać otyłości, ponieważ ogranicza odkładanie tłuszczu i kontroluje apetyt. Obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego. Stabilizuje poziom cukru we krwi, w ten sposób zapobiega cukrzycy typu II i zwiększa tolerancję na glukozę.
Chrom wspomaga leczenie trądziku zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz.
Komu chrom?
Zwiększone zapotrzebowanie na chrom rośnie z wiekiem. I wiąże się zwiększony poziom złego cholesterolu, który przychodzi z wiekiem, właśnie ze spadkiem stężenia chromu w tkankach.
Chrom w diecie powinny stosować szczególnie osoby ciężko pracujące fizycznie oraz osoby uwielbiające słodkie łakocie i słodycze, ponieważ cukier powoduje wydalanie chromu z moczem.
Chrom – ile i gdzie go szukać?
Zdrowe osoby w dorosłym wieku mają około 6 mg chromu. Aby utrzymać taki poziom należy dostarczać w codziennej diecie 0,05 – 0,2 mg chromu.
Najwięcej tego minerału znajdziemy w drożdżach piwnych, jęczmieniu (tylko nisko przetworzony), pełnoziarnistym chlebie, jajach, chudym mięsie, podrobach (nerki wieprzowe, wątroba cielęca), rybach, owocach morza, grzybach, rabarbarze, sałacie, zielonym groszku, kiełkach pszenicy, w piwie(!) i winie. Prawdziwym liderem źródła chromu są brokuły – 400 g brokuł zaspakaja dzienne zapotrzebowanie w chrom.
Chrom -niedobór?
Objawami niedoboru są bóle głowy, drażliwość, nudności, nastroje depresyjne, stany lękowe, zmęczenie, wypadanie włosów, łamliwość paznokci.
Ekstremalnymi skutkami niedoboru jest wzrost stężenia cholesterolu we krwii, bezpłodność, zaburzenia w metabolizmie cukru prowadzące do cukrzycy oraz skrajnie miażdżyca.
Chrom -nadmiar?
Głównym skutkiem nadmiaru chromu jest zaburzenie w metabolizmie cukrów, działanie insuliny. Kontakt skóry z chromem może skutkować podrażnieniem lub wysypką.
Niestety, wdychanie powietrza zanieczyszczonego chrome może grozić podrażnieniem jamy ustnej, żołądka, jelit, nerek, układu krążenia, a długotrwałe nawet nowotworami
Konkludując, zamiast przyjmować gotowe sztuczne suplementy, lepiej wzbogacić dietę w naturalne produkty zawierające chrom.
Jedzmy brokuły! Gotowane na parze skropione rozgrzanym masełkiem – mmm…idę gotować;)
pawro na podstawie artykułu Artura Maciejewskiego
Z cyklu minerały czytaj również:
chrom, cynk, fosfor, potas, magnez,mangan, selen, sód, wapń.