Minerały : CHROM

Chrom spełnia wiele zadań w organizmie. Z jednej strony jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, z drugiej strony zbyt duże dawki szkodzą. Pobudza aktywność komórek trzustki, dzięki temu wpływa na działanie insuliny, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczy, wspomaga przemianę energetyczną, syntezę kwasów tłuszczowych.

Chrom pomaga zapobiegać otyłości, ponieważ ogranicza odkładanie tłuszczu i kontroluje apetyt. Obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego. Stabilizuje poziom cukru we krwi, w ten sposób zapobiega cukrzycy typu II i zwiększa tolerancję na glukozę.

Chrom wspomaga leczenie trądziku zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz.

Komu chrom?

Zwiększone zapotrzebowanie na chrom rośnie z wiekiem. I wiąże się zwiększony poziom złego cholesterolu, który przychodzi z wiekiem, właśnie ze spadkiem stężenia chromu w tkankach.

Chrom w diecie powinny stosować szczególnie osoby ciężko pracujące fizycznie oraz osoby uwielbiające słodkie łakocie i słodycze, ponieważ cukier powoduje wydalanie chromu z moczem.

Chrom – ile i gdzie go szukać?

Zdrowe osoby w dorosłym wieku mają około 6 mg chromu. Aby utrzymać taki poziom należy dostarczać w codziennej diecie 0,05 – 0,2 mg chromu.

Najwięcej tego minerału znajdziemy w drożdżach piwnych, jęczmieniu (tylko nisko przetworzony), pełnoziarnistym chlebie, jajach, chudym mięsie, podrobach (nerki wieprzowe, wątroba cielęca), rybach, owocach morza, grzybach, rabarbarze, sałacie, zielonym groszku, kiełkach pszenicy, w piwie(!) i winie. Prawdziwym liderem źródła chromu są brokuły – 400 g brokuł zaspakaja dzienne zapotrzebowanie w chrom.

Chrom -niedobór?

Objawami niedoboru są bóle głowy, drażliwość, nudności, nastroje depresyjne, stany lękowe, zmęczenie, wypadanie włosów, łamliwość paznokci.

Ekstremalnymi skutkami niedoboru jest wzrost stężenia cholesterolu we krwii, bezpłodność, zaburzenia w metabolizmie cukru prowadzące do cukrzycy oraz skrajnie miażdżyca.

Chrom -nadmiar?

Głównym skutkiem nadmiaru chromu jest zaburzenie w metabolizmie cukrów, działanie insuliny. Kontakt skóry z chromem może skutkować podrażnieniem lub wysypką.

Niestety, wdychanie powietrza zanieczyszczonego chrome może grozić podrażnieniem jamy ustnej, żołądka, jelit, nerek, układu krążenia, a długotrwałe nawet nowotworami

Konkludując, zamiast przyjmować gotowe sztuczne suplementy, lepiej wzbogacić dietę w naturalne produkty zawierające chrom.

Jedzmy brokuły! Gotowane na parze skropione rozgrzanym masełkiem – mmm…idę gotować;)

strefazdrowie.pl - brokuły bogate w chrom

Strefa Zdrowia – brokuły bogate w chrom – strefazdrowie.pl

pawro na podstawie artykułu Artura Maciejewskiego

Z cyklu minerały czytaj również:

chrom, cynk, fosfor, potas, magnez,mangan, selen, sód, wapń.

 

 

 

email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *