Początek nowego roku, kolejny etap naszego życia, idealny czas by wkomponować w swoja codzienność nowe zasady, by zmienić styl życia, żyć zdrowiej, schudnąć, być bardziej sprawnym!
Propozycji mamy cała masę, od bardziej drastycznych i rewolucyjnych po praktycznie tylko lekko korygujące. W tym poście proponujemy małe korekty dla najważniejszego posiłku w ciągu dnia – śniadanie. Od niego zależy czy pomożesz sobie odzyskać dobrą sylwetkę i sprawność umysłu i ciała, czy skażesz się na chroniczne narzekanie;) Proponujemy kilka zasady, które pomogą Ci schudnąć:
Jedz od razu
Badania wykazują, że jedzenie śniadania pomaga pobudzić metabolizm naszego organizmu do właściwego poziomu, więc należy jeść śniadanie w ciągu 30-60 minut od przebudzenia w celu wykorzystania pełnego potencjału redukcji tkanki tłuszczowej naszego organizmu. Zjedzenie porannej porcji zapewnia mniejsze poczucie głodu w ciągu kolejnych godzin, a co za tym idzie, mniejsze prawdopodobieństwo, że skończysz podjadając batoniki lub napchasz się na obiad za trzech. Jeśli jednak z rana patrzysz na jedzenie z obrzydzeniem, wypij szklankę ciepłej wody z wciśniętą cytryną (http://strefazdrowie.pl/picie-wody-na-zdrowie/).
Ładunek białka
Śniadanie bogate w białko: jajka i jogurt grecki, biały twaróg, zaspakaja głód na dłużej, pomaga jeść mniej i ostatecznie stracić na wadze. Jedno z badań wykazało, że kobiety, które jadły na śniadanie jajko stracił dwa razy tyle wagi, ile kobiety, które rozpoczęły swoje dni z białym pieczywem. Białko jaj zwiększa uczucie sytości i zmniejsza głód, który pozwala jeść mniej kalorii w ciągu dnia. Opcje wysokobiałkowe są również doskonałym wyborem dla uczucie pełnego żołądka i zasilenia organizmu na cały dzień, ponieważ są trawione wolniej i wymagają od organizmu więcej energii. Najnowsze badania wykazały, że dieta bogata w białko z produktów mlecznych przyspiesza przemianę materii (o 25%), dlatego wspomaga proces odchudzania. Ponadto pomaga w kształtowaniu sylwetki, ale tylko w przypadku osób regularnie ćwiczących. Spośród makroskładników, to białko w największym stopniu wpływa na uczucie sytości oraz zapobiega uczuciu głodu.
Dodaj banana i płatki owsiane
Owoce i zboża są bardzo bogate w błonnik, który jest cenną pomocą w odchudzaniu. Pokarmy bogate w błonnik są równocześnie niskokaloryczne i niskotłuszczowe, dlatego ich jedzenie pomaga w zachowaniu smukłej sylwetki. Błonnik reguluje wchłanianie cukrów i tłuszczów. Posiłki bogate w błonnik są bardziej syte, ponieważ zmniejsza się szybkość opróżniania żołądka. Dzięki błonnikowi możemy zahamować nadmierny apetyty. Błonnik, pęczniejąc w organizmie, wywołuje uczucie sytości i zmniejsza w ten sposób apetyt. Jedząc błonnik, przyswajamy mniej tłuszczu z pokarmów.
Drugie śniadanie – ważne
Po pierwszym doładowaniu białkiem i błonnikiem czas na drugie śniadanie, przygotuj sobie najlepiej kilka małych porcji, współcześni dietetycy radzą, by jeść częściej w mniejszych porcjach, najlepiej co 2-3 godziny. Zapewni to Twojemu organizmowi stałą dostawę energii, ustrzeżesz się niebezpiecznemu zjawisku głodu i obżerania się (czytaj więcej).
Niby proste zasady, małe wskazówki, jednak z tych drobiazgów może wyjść całkiem solidny efekt, który zagwarantuje Ci sukces i samozadowolenie. A czy nie oto nam chodzi.
Pawro