Strefa Zdrowie

Aronia – zapomniany skarb

Okres zimowy to czas, w którym dostęp do świeżych warzyw oraz owoców jest utrudniony. Aby uniknąć niedoborów, witaminy i minerały warto zacząć uzupełniać już teraz. Dzięki temu można powitać wiosnę z nową energią.

 

Aronia - zapomniany skarbOkres przejściowy między porami roku to trudny czas. Szczególnie ciężkie jest przejście między zimą a wiosną – organizm jest wówczas bardziej podatny na choroby, bo odczuwa niedobory składników odżywczych. Uzupełnienie diety odpowiednimi pierwiastkami staje się wtedy koniecznością dla zachowania równowagi. To właśnie te czynniki sprawiają, że wiosną szczególnie pomocne może być wykorzystanie dobrodziejstw natury. Maliny na przeziębienie i obniżenie gorączki. Berberys na prawidłową pracę układu pokarmowego. Rokitnik – wspomagająco przy astmie i chorobach układu oddechowego. Renesans przeżywa też aronia, której unikalne właściwości są doceniane coraz częściej.

 Aronia – bomba witaminowa

Choć pochodzi z Chin, jest obecna niemal w każdym polskim ogrodzie. Aronia to zapomniany i niedoceniony skarb. Warto jednak odkryć jej właściwości na nowo, by cieszyć się doskonałym zdrowiem oraz wspomóc organizm w trudnym dla niego czasie. Niegdyś aronia często gościła na polskich stołach. Ta mrozoodporna, niewymagająca w uprawie roślina to doskonały surowiec, z którego można robić wiele przetworów. O aronii mówi się zazwyczaj w kontekście smacznych i zdrowych konfitur, dżemów, soków i nalewek. Jednak coraz częściej zwraca się także uwagę na jej walory odżywcze i zbawienny wpływ na zdrowie. A jest o czym mówić, bo aronia ma opinię najzdrowszego owocu jagodowego na świecie. Ta bomba witaminowa to źródło cennych składników odżywczych i naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera duże ilości witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminę C i E oraz składniki mineralne, przeciwutleniacze i mikroelementy. Jest też doskonałym źródłem witaminy PP, czyli niacyny, która odpowiedzialna jest za kondycję psychiczną. Jej niedobory mogą nasilić migrenę i bezsenność, a także powodować stany napięcia nerwowego oraz depresję. Jednak najistotniejszą cechą aronii jest to, że jest ona skarbnicą flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które usuwają z organizmu tzw. wolne rodniki.

 

Badania wykazały, że skórka aronii zawiera siedem razy więcej flawonoidów niż jej miąższ. Organizm nie jest jednak w stanie gromadzić tej substancji na zapas, a sezon na owoce jagodowe jest krótki. – Aby móc przez cały rok korzystać z właściwości aronii można sięgnąć po produkt suszony. Bardzo ważna jest tu jednak technologia przetwarzania. Istotne by wykorzystane owoce zachowały warstwę wierzchnią, czyli drogocenną skórkę – podkreśla prof. Jan Oszmiański, autor innowacyjnego sposobu suszenia aronii, wykorzystanego w suplemencie Golden Aronia. – Sproszkowany susz można także stosować jako dodatek do pożywienia – dodaje.

 

Codzienne wspomaganie organizmu składnikami pochodzącymi z przyrody, to prosty sposób na to, aby cieszyć się pełnią sił witalnych. Natura jest źródłem wszystkiego, co niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrej formy. Owoce jagodowe, a zwłaszcza ich najzdrowszy przedstawiciel – aronia – to inwestycja w zdrowie oraz dobre samopoczucie, o które tak ciężko w okresie przesilenia wiosennego.

przygotowała: Paula Kmiecik 


 

Aronia – przepisy pełne zdrowia

Przepis na dżem z aronii

Składniki: 1 kg aronii, 400 g cukru, 1 duża cytryna, 250 ml wody

Oczyszczone aronie przekładamy do garnka i rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków (możecie je też wcześniej delikatnie zmiksować, ale nie na gładki mus). Do owoców dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Gotujemy około 25-30 minut, a następnie odcedzony przez gęste sito sok przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody.

Pijemy z wodą lub jako dodatek do herbaty.

Przepis na dżem z aronii

Składniki: 1 kg owoców, 50 dag cukru i pół szklanki wody (lub soku z aronii).

Umyte i przebrane owoce przełóż do rondla, zasyp cukrem i podgrzewaj kilkanaście minut na małym ogniu. Następie wlej pół szklanki wody (lub soku z aronii) i dalej gotuj, aż dżem zyska odpowiednią konsystencję. Tak powstałą masę przełóż do wyparzonych słoiczków, napełniając je do krawędzi otworu. Następnie słoiki dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Przepis na dżem z aronii (niskosłodzony)

Umyj i osusz 1 kg aronii. Następnie wsyp je do rondla wraz z 1 dag cukru i gotuj przez ok. 20 minut, co jakiś czas ostrożnie mieszając. Następnie przełóż do słoików i pasteryzuj przez 15 minut w temperaturze 90 st. C.

Przepis na aroniówkę

Składniki: 1,5 kg owoców aronii, 0,5 kg cukru, laska wanilii, kawałek imbiru, 1 l wódki 40 proc., 0,25 l spirytusu 96 proc.

Owoce umyj, osącz, wysyp na papierowy ręcznik, potem starannie usuń ogonki oraz szypułki. Dodaj cukier, laskę wanilii, imbir, zalej alkoholem. Odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 3–4 tygodnie. Przecedź, po tygodniu przefiltruj, przelej do butelek, zakorkuj, postaw w chłodzie na pół roku.

 

 

Loading

email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *