Funkcje witaminy D:
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego
- wzmacnia system immunologiczny
- reguluje gospodarkę wapniowo- fosforanową
- zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry
- reguluje wydzielanie insuliny,
- ma korzystny wpływ na słuch,
- oddziałuje na komórki szpiku kostnego produkujące komórki obronne (monocyty)
- obecność witaminy D zapobiega różnego rodzaju nowotworom, takim jak rak okrężnicy, rak piersi, rak prostaty, chłoniak nieziarniczy
- wpływa na mineralizację kości
- pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem
- wpływa na odpowiednią gęstość i na stan naszego uzębienia
Ludzki organizm pozyskuje witaminę D przez skórę, która produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych, a także – w mniejszym stopniu – z pożywienia. Dr Waldemar Misiorowski uważa, że w naszej szerokości geograficznej synteza witaminy D przez skórę jest możliwa tylko od maja do października. Nawet latem często przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach, a poza tym stosowanie kremów z filtrem 8 praktycznie odcina możliwość produkcji witaminy w skórze. Masowe stosowanie kremów spowodowało, że np. u dzieci w Kalifornii stwierdzono jawne, kliniczne przykłady krzywicy.
Coraz częściej wskazuje się na zależność między zaopatrzeniem w witaminę D3 a występowaniem poszczególnych rodzajów nowotworów – raka piersi czy raka jelita grubego. Dr Misiorowski uważa za prawidłowy poziom witaminy D, powoduje co najmniej dwukrotne obniżenie zagrożenia tymi nowotworami w stosunku do osób, które mają niedobór witaminy. Badania potwierdziły też, że witamina D stymuluje ochronę przeciwbakteryjną organizmu, a populacje suplementowane witaminą D w mniejszym stopniu zapadają na grypę niż te niesupelementowane. Jest też zalecana osobom z cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, czy narażonym na choroby układu krążenia.
Suplementacja witaminy D powinna być powszechna, zwłaszcza u dzieci i młodzieży do 18. roku życia i osób starszych. Dawka bezpieczna, bez ryzyka przedawkowania to 800 – 2000 jednostek na dobę. Osoby otyłe muszą przyjmować dwa razy wyższe dawki, ponieważ duże ilości witaminy D są zatrzymywane w tkance tłuszczowej i stają się biologicznie niedostępne.
Witamina D jest wrażliwa na temperaturę i światło, dlatego musi być odpowiednio przechowywana.
Niedobór witaminy D
Skutki niedoboru witaminy D w organizmie to:
- ogólne osłabienie organizmu i zmniejszenie odporności,
- osłabienie i wypadanie zębów,
- stany zapalne skóry,
- zapalenie spojówek,
- wzrost ryzyka powstania komórek nowotworowych,
- dysfunkcje układu nerwowego i mięśniowego,
- u dzieci i niemowląt powoduje krzywicę,
- u osób dorosłych oraz kobiet w ciąży i karmiących może prowadzić do odwapnienia i rozmiękczenia kości,
- u osób w podeszłym wieku przyczynia się do powstania osteoporozy.
Źródła witaminy D w żywności:
Doskonałym źródłem witaminy D jest tran i oleje rybne, które znajdują się w rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela czy sardynki.
Badania nad pozytywnym działaniem witaminy D w szczególności na:
1). Grypa – W opublikowanym badaniu w Cambridge Journals , odkryto, że niedobór witamina D może powodować u dzieci choroby układu oddechowego. Badanie wykazało, że suplementowanie witamina D zmniejsza częstość infekcji dróg oddechowych u dzieci.
2). Osłabienie mięśni – Według Michael F. Holick, wiodącego eksperta witaminy D, osłabienie mięśni jest zwykle spowodowane przez niedobór witaminy D, ponieważ receptory mięśni szkieletowych są zasilane przez witaminę D.
3). Łuszczyca – W badaniach opublikowanych przez UK PubMed Central, przedstawiono zależność niedoboru witaminy D i występowania łuszczycy.
4). Przewlekłe choroba nerek – Według Holick, pacjenci z zaawansowanymi przewlekłymi chorobami nerek (zwłaszcza dializowanych) nie są w stanie przyswajać witaminę D. Takie osoby muszą przyjmować 1,25-dihydroksycholekalcyferolu D3 co zmniejsza ryzyko wsytąpienia choroby nerek przez regulację poziomu parathormonu.
5). Cukrzyca – badanie przeprowadzone w Finlandii, opublikowane na Lancet.com w których 10.366 dzieci otrzymywały 2000 jednostek na dzień witaminy D3 w pierwszych dniach życia. Dzieci były monitorowane przez 31 lat, a w każdym z nich, ryzyko cukrzycy typu 1 została zmniejszona o 80 procent.
6). Astma – Witamina D może zmniejszyć nasilenie ataków astmy. Badania przeprowadzone w Japonii wykazały, że ataki astmy u dzieci szkolnych zostały znacznie obniżone u tych pacjentów, którzy przyjmowali codziennie 1200 jednostek.
7). Choroby przyzębia – Osoby cierpiące na przewlekłe choroby dziąseł, powodujące obrzęk i krwawienie dziąseł, powinny podnieść poziom witaminy D w organizmie, co zawierają mikrobiologiczne właściwości i mniejsza liczba bakterii w jamie ustnej.
8). Choroby układu krążenia – zastoinowa niewydolność serca jest związana z niedoborem witaminy D. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda wśród pielęgniarek stwierdzono, że kobiety z niskim poziomem witaminy D (17 ng / m [42 nmol / l]) miał 67 procent zwiększone ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego.
9). Schizofrenia i depresja – Zaburzenia te były związane z niedobór witaminy D. W badaniu stwierdzono, że utrzymywanie odpowiedniego poziomu witaminy D u kobiet w ciąży oraz w okresie dzieciństwa była niezbędna dla rozwoju mózgu i utrzymania funkcji psychicznych w późniejszym życiu.
10). Rak – Naukowcy z Georgetown University Medical Center w Waszyngtonie odkryli związek między wysokim spożyciem witaminy D a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka piersi. Te ustalenia, przedstawione w American Association for Cancer Research , wykazały, że zwiększone dawki witaminy słońca były związane z 75 procentowej redukcji ogólnego wzrostu raka i 50-procentową redukcję w przypadkach nowotworowych wśród osób już chorych.
pawro
na podstawie artykułu Melanie Grimes (NaturalNews)