Przyprawy kojarzą się nam głównie ze zmysłem smaku – wyczarowywanie, podbijanie, wydobywanie ciekawych, intensywnych smaków z potraw, które misternie przygotowujemy każdego dnia. Wyobrażasz sobie kuchnię bez pieprzu czy soli (choćby szczypcie, większa ilość bardziej szkodzi niż przynosi korzyść). Nawet mdła, niewyraźna zupa przyprawiona “magicznymi” ziołami staje się prawdziwą ucztą dla koneserów smaku.
A przecież nie tylko o smaku tu chodzi, wiele z przypraw wspiera nasze zdrowie działając przeciwzapalnie, antygrzybicznie, przeciwutleniająco czy antybakteryjnie. Jednak, kto z nas zna przyprawy z innej strony, jako substancje przyśpieszające spalacze tłuszczu?!
Wszystkie przyprawy, w których składzie występuje kapsaicyna uznawane są za pogromców kalorii. Substancja ta pobudza wytwarzanie ciepła w organizmie, pochłaniając mnóstwo energii, co stanowi istotny czynnik odchudzania. Również inne przyprawy zawierają substancje, które pobudzają przemianę materii i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
1. Cynamon – ta pachnąca przyprawa, pomaga spalać cukry we krwi. Wystarczy przy każdym posiłku zjeść ćwierć łyżeczki cynamonu, a on usprawni spalanie cukrów i obniży ich poziom we krwi. Jest to istotne ponieważ nadwyżka tego składnika we krwi prowadzi do odkładania się tłuszczu w organiźmie. Stabilizuje poziom glukozy we krwi, co zostało udowodnione klinicznie. Stosując 3 gramy dziennie przez osiem tygodni poprawisz poziom glukozy we krwi i poziom lipidów, skutkje zmniejszenie masy ciała i obniżeniem wskaźnik BMI (wskaźnik masy ciała).
2. Kardamon poprawia przemianę materii, a więc może wspomagać proces odchudzania. Ma też właściwości antyseptyczne i odświeża oddech. Żucie ziaren kardamonu pozwoli szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, nawet tak uporczywego, jak woń czosnku. Przyprawa ta ma więc korzystny wpływ na układ trawienny: pobudza apetyt i wspomaga wchłanianie pokarmów, ułatwia trawienie białek, a także przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej.
3. Cayenne ma wiele pozytywnych aspektów działania, szczególnie w zakresie zdrowia serca. Może przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów, jeśli będzie używany regularnie. Pojawia się w różnych dietach odchudzających i należy do ulubionych przypraw gwiazd, zwariowanych na punkcie świetnej sylwetki. Faktem jest, że pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i pomaga zahamować wilczy apetyt. Podobno ma i właściwości zdrowotne – obniża poziom cholesterolu, pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowe, działa pozytywnie na układ krążenia. Zimą warto dodawać go do potraw, bo znakomicie rozgrzewa. Papryczka wpływa też korzystnie na odporność organizmu.
4. Czosnek i cebula są znane ze swoich antybakteryjnych właściwości. Zawierają także fitochemikalia, które rozkładają tkankę tłuszczową.
6. Kurkuma ma wiele pozytywnych cech, jest składnikiem popularnej curry. Świetnie działa jako przeciwutleniacz i przeciwzapalne. Przede wszystkim kurkuma pomaga zmniejszyć zawartość tłuszczu w wątrobie, co z kolei pomaga wątrobie w metabolizowaniu innych tłuszczy nagromadzonych z nadmiaru węglowodanów i cukrów. Substancja ta wykazuje specyficzną zdolność do zmniejszania tzw. leptynooporności, czyli stanu w którym tkanki docelowe w sposób niewłaściwy reagują na działanie ważnego hormonu uczestniczącego w gospodarce energetycznej organizmu. Leptynooporność powiązana jest z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej w ustroju. Dodatkowo kurkumina może potencjalnie zwiększać poziom adiponektyny i przyczyniać się do poprawy wrażliwości insulinowej komórek. Korzystnie tym samym wpływa na wychwyt substratów energetycznych przez komórki, a także usprawniać może przebieg procesów ich spalania. Kurkumina ogranicza proces namnażania się adpipocytów (komórek tłuszczowych) i sprzyja ich apoptozie (czyli samo-unicestwianiu). Eksperymenty przeprowadzone na myszach wykazały, że dodanie kurkuminy do wysokokalorycznej diety ogranicza przyrost masy ciała.
Posiłek bez ostrych przypraw to zaprzepaszczona okazja do pobudzenia przemiany materii. Nawet zwykła szklanka soku warzywnego przyprawiona chili, sosem tabasco lub pieprzem staje się prawdziwym pogromcom kalorii.
Pamiętajcie jednak, że przyprawy jedynie wspomagają utratę tkanki tłusz. Aby schudnąć, trzeba przede wszystkim jeść regularnie małe posiłki, doprawiając je szczyptą ziół i przypraw ułatwiających spalanie tłuszczów.
Pawro na podstawie (naturalnews)