Nie ma drugiego warzywa, które by tak orzeźwiało i gasiło pragnienie. Jest on również niskokaloryczny, bowiem 100 g tego warzywa dostarcza zaledwie 12 kcal. Oprócz tego, że odchudzają, ogórki przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn z organizmu, działają moczopędnie oczyszczając organizm. Sok z ogórków jest wypróbowanym środkiem na reumatyzm i artretyzm.
Ogórki są czwartym najczęściej uprawianych warzywem na świecie, przywędrował do nas z podzwrotnikowej części Azji, a od nas trafił na Zachód. Dziś uprawia się prawie 100 gatunków ogórków na całym świecie, głównie w Europie, Azji i Północnej Ameryce. Ogórki są często spryskiwane pestycydami, więc ważne jest, aby kupić ze sprawdzonych ekologicznych źródeł lub najlepiej uprawiać je samodzielnie.
Ogórki mają niewielką wartość odżywczą. W 96 procentach składają się z wody. W witaminy nie są zasobne. Znajdziemy w nich niewielkie ilości witaminy C i A, kwasu foliowego i witamin z grupy B ( pół szklanki ogórka pokrojonego w plasterki pokrywa 1-2% dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na te witaminy) oraz trochę więcej witaminy K (11% dziennego zapotrzebowania). Pamiętać jednak należy, że większość witamin, a zwłaszcza witamina A, znajduje się w skórce. Z minerałów najcenniejszy jest potas, magnez i mangan (po 2% dziennego zapotrzebowania).
Oto 10 Korzyści z ogórków:
1. Szybka poprawa nastroju – Ogórki są dobrym źródłem witamin z grupy B. Zamiast napoju gazowanego lub kawy zjedz kawałek ogórka, poprawia nastrój i wpływa na ogólne samopoczucie (choc przez chwilę na chwile za to dużo zdrowiej) .
2. Nawilża ciało i uzupełnia codziennie witaminy – Ogórki są 95 procent wody, utrzymując ciało nawilżona, pomagając organizmowi wyeliminować toksyny. Ogórki mają większość witamin, których organizm potrzebuje w ciągu dnia. Nie zapomnij zostawić skórę, ponieważ skóra zawiera sporą ilość witaminy C, około 10 procent dziennego zapotrzebowania
3. Pielęgnacji włosów i skóry – Jeśli nie lubisz jeść skórki, może stosować ją jako okład na podrażnioną skórę i oparzenia słoneczne. Kawałek ogórka pomaga jako okład na podpuchnięte oczy, a jej właściwości przeciwzapalne pomogą zmniejszyć opuchliznę. Krzem i siarka w ogórkach wspomaga wzrost włosów.
4. Walka z nowotworami – Ogórki zawierają lariciresinol, pinoresinol i secoisolariciresinol. Te trzy związki chemiczne występujące w roślinach, jak wynika z długoletnich badań, zmniejszają ryzyko wielu nowotworów, w tym raka sutka, raka jajnika, raka macicy i raka prostaty.
5. Niezbędny w domu – eliminuje parowanie lustra, przed wzięciem prysznica, natrzeć plasterkiem ogórka lustro i możesz się przeglądać w niezaparowanym lustrze. Ponadto zamiast sławetnego WD40, weź kawałek ogórka i wetrzyj go w skrzypiące zawiasy i zapomnij o uciążliwym hałasie.
6. Łagodzi nieświeży oddech – Weź kawałek ogórka i wcisnąć go do podniebienia na 30 sekund, phytochemcials zabije bakterie w ustach, odpowiedzialne za powodowanie nieświeżego oddechu.
7. Lekarstwo na kaca – Aby uniknąć kaca rano lub głowy; zjeść kilka plasterków ogórka przed pójściem do łóżka. Ogórki zawierają tyle cukru, witaminy z grupy B i elektrolitów, które doskonale uzupełniają wiele niezbędnych składników odżywczych, zmniejszając intensywność zarówno kaca jak i bólu głowy.
8.Wspomaga utratę wagi i trawienie – ze względu na niską zawartość kalorii i wysoką zawartość wody, ogórek jest idealny dla osób które sie odchudzają. Duża zawartość wody i błonnika w ogórku bardzo skuteczne działa w oczyszczaniu organizm z toksyn z układu pokarmowego, wspomagając w trawienie.
9. Leczy cukrzycę, zmniejsza poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi – Sok z ogórka zawiera hormon, które jest niezbędny dla komórki trzustki do wytwarzania insuliny, co wpływa korzystne na pacjentów z cukrzycą. Naukowcy odkryli, że związek o nazwie sterole w ogórków może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Ogórki zawierają dużo potasu, magnezu i włókna. Działają one skutecznie jako regulatory ciśnienia krwi. To sprawia, że ogórki dobre do leczenia zarówno niskiego ciśnienie krwi jak i wysokiego ciśnienie krwi.
10. Łagodzi bóle stawów i dna -Ogórek jest doskonałym źródłem krzemu, który jest wiadomo, wspomaga zdrowie stawów poprzez wzmocnienie tkanki łącznej. Są także bogate w witaminy A, B1, B6, C i D, kwas foliowy, wapń, magnez i potas. Po zmieszaniu z sokiem z marchwi, może złagodzić ból stawów poprzez obniżenie poziomu kwasu moczowego.
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna w 100 g: | 16,00 kcal |
Białko w 100 g: | 0,65 g |
Węglowodany w 100 g: | 3,13 g |
Tłuszcz w 100 g: | 0,11 g |
Ogórek ma jednak jedną wadę. Zawiera silnie działający enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C. Nie powinno się więc mieszać w sałatkach ogórków z innymi warzywami. W przeciwieństwie do kiszonych, świeże ogórki są ciężkostrawne.
Ogórki kiszone – wartości odżywcze
Po pierwsze zawierają one bardzo dużą ilość witamin i składników mineralnych, które pozwalają organizmowi na dostarczenie podstawowych ilości tych składników, o jakie organizm się domaga i których potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Bakterie które wytwarzają się w procesie kiszenia, wytwarzają bardzo duże ilości witaminy C, której z pewnością surowe ogórki nie mają. Działają one dobrze na piękny wygląd, na dobre samopoczucie, na zdrową cerę i skórę. Więcej o kiszonych warzywach w nastepnym artykule;)
przygotował: pawro
1 comment for “Ogórek jakiego nie znacie”