Ileż było dni, gdy rano docierając do pracy, gorącej kawy łyk przywracał nas do życia. Sam niepowtarzalny aromat unoszący się w powietrzu potrafi pozytywnie nastroić nasz dzień.
Kawa to specyficzny, wspaniały smak i aromat, pobudza, usprawnia myślenie, zdecydowanie poprawia nastrój, do tego zapobiega wielu chorobom m.in. cukrzycy, nowotworom, chorobie wieńcowej. Bardzo często jednak, bywa nadużywana, co nie zawsze wychodzi na zdrowie.
Zrywałem z nią kilka razy, próbowałem zastąpić zieloną herbatą, kawą zbożową, kakao. Cóż, może i mógłbym cieszyć się zamiennikiem kawy, jej aromatu, koloru, smaku. Może i mógłbym uwolnić się z objęć porannych oparów kawy. Ale czy chcę i czy faktycznie, jest aż tak zepsuta i zła?! Więc, nie wiecie jak ucieszyłem się odnajdując argumenty za uratowaniem mojego związku z kawą:). Oto kilka plusów za kawą no i oczywiście szczypta goryczy. Sami osądźcie, czy zostajecie z filiżanką kawy, czy zdecydowanie mówicie “NIE, nie dzisiaj”.
I żeby było jasne: kawa świeżo mielona, parzona lub z ekspresu, a takim napoju mówię, nie o jakiejś “rozpuszczalskiej”, przetworzonej, chemią przyprawionej.
+) Kawa zawiera przeciwutleniacze
Kawa zawiera sporo przeciwutleniaczy, w tym jeden potężny o nazwie kwas chlorogenowy. Przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty usprawniają mechanizmy obronne organizmu przed chorobami, takim jak nowotwory, stany zapalne, powikłania po menopauzie, choroby wieńcowe serca. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że poziom tych substancji zawartych w kawowcu, znacznie zwiększa się podczas procesu palenia kawy.
+) Kawa może obniżyć ryzyko cukrzycy
Wpływ kawy na insulinę i poziom cukru we krwi, które definiuje cukrzycę wydaje się być tymczasowy. Regularne stosowanie wiąże się z mniejszym ryzykiem, ale wysokie spożycie (3-6 filiżanek dziennie) wydaje się dawać lepszy efekt. Ochrona może przychodzić wraz ze wzrostem hormonu adiponektyny i innych czynników, które wpływają na insulinę i poziom cukru we krwi.
Do tej pory, wiele badań potwierdza związek między spożyciem kawy i cukrzycą, w tym badania Harvardu, które stwierdziły, że sześć filiżanek kawy na dzień obniża ryzyko cukrzycy mężczyzn o ponad 50 procent, a kobiet o 30 procent.
+) Kawa i jej zbawienny wpływ na inne choroby
Badania pokazują, że picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, marskość wątroby, kamica żółciowa, raka piersi i raka szyjki macicy. Ponadto kilka badań wykazało, że osoby pijące kawę regularnie, są do 80 procent mniej narażone na chorobę Parkinsona i istnieje mocny dowód, że kofeina odgrywa rolę ochronną. Na podstawie tych badań, leki na chorobę Parkinsona zawierające pochodną kofeiny są obecnie rozwijane. Najnowsze eksperymenty wykonane przez niezależne zespoły badawcze w Portugalii i Kanadzie (na grupie ok. 6 400 osób w wieku 65 lat i wzwyż ) dowiodły, że spożywanie kawy może obniżać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
+) Kawa może być impulsem dla osób trenujących, ćwiczących, odchudzających się
W jednym z ostatnich badań opublikowanych w Journal of Applied Physiology możemy się dowiedzieć, że zapasy węglowodanów w mięśniach są szybciej uzupełniane, gdy sportowcy spożywają węglowodany i kofeinę jednocześnie. W porównaniu do samych węglowodanów, takie połączenie spowodowało wzrost o 66 procent glikogenu mięśniowego (forma przechowywania węglowodanów) w cztery godziny po intensywnym wysiłku. Ten wzrost rezerw energetycznych powoduje zwiększenie zdolność do wykonywania trudniejszych lub dłuższych treningów.
+) Kawa może odeprzeć starzenie
Badania na zwierzętach wykazały, że kofeina może zrekompensować utratę siły mięśni, który występuje z powodów starzenia się.Te efekty obserwowano zarówno w mięśniu przepony, rdzenia używanego do oddychania, jak również mięśni szkieletowych. Inne badania na zwierzętach wykazały, że kofeina może zapobiegać zapaleniu mózgu, prekursor zaburzeń poznawczych i chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.
+) Kawa nie jest odwodnienie – jeśli jesteś konsekwentny
Kofeina działa moczopędnie, co oznacza, że powoduje utratę płynów. Jednak nowsze badania wskazują, że po około pięciu dniach konsekwentnego dawki kofeiny, twoje ciało dostosowuje się i redukuje efekty odwadniające.
+) Kawa może zmniejszać ryzyko nowotworu wątroby
Regularne picie kawy może obniżać ryzyko zachorowania na raka wątroby aż o 55%, sugeruje nowe analizy. Częstość występowania raka wątroby jest rzadka w krajach Zachodu, ale wpływa na znaczną liczbę ludzi Wschodu i Azji Południowo-Wschodniej.
Włoscy naukowcy łączą dane z 10 badań długoterminowych, zawierających informacje na temat spożycia kawy i występowania różnych nowotworów. Zauważono, że umiarkowane picia kawy wiązało się z 30% zmniejszeniem ryzyka raka wątroby, natomiast częste picie kawy wiązało się z 55% zmniejszeniem ryzyka. Korzystne efekty zaobserwowano w badaniach prowadzonych w Europie Południowej, gdzie picie kawy jest szeroko rozpowszechnione, ale także w Japonii, gdzie picie kawy jest mniej powszechne.
Kawa może mieć wpływ na rozwój raka wątroby w rozmaitych powodów. To źródło polifenoli. Przeciwutleniacze, których właściwości chronią m.in. komórki przed uszkodzeniem. Ponadto niektóre składniki kawy hamują wzrost komórek nowotworowych.
Więcej można przeczytać w publikacji: Bravi F et al (2007). Coffee drinking and hepatocellular carcinoma risk: A meta-analysis. Hepatology, Vol 46, pp 430-435.
-) Kawa powoduje bóle głowy
Jeśli pijasz kawę nie regularnie, od czasu do czasu, można odczuwać skutki negatywne takie jak: bóle głowy, suchość skóry, zaparcia.
-) Kawa może się podnosić poziom cholesterolu
W niektórych specyficznych przypadkach, naturalne substancje w kawie okazały się podnosić poziom cholesterolu. Dwie lub więcej filiżanek dziennie może zwiększyć ryzyko chorób serca u osób z syndromem mutacji genetycznej, która spowalnia rozkład kofeiny w organizmie. Ponadto, jeśli masz wysokie ciśnienie krwi, należy ograniczyć spożycie kofeiny, a to może być trudne – ponieważ nadciśnienie najczęściej nie ma objawów, można nie wiedzieć, że mamy taką dolegliwość.
-) Kofeina różnie jest tolerowana
Niektórzy ludzie mogą wypić mocną kawę i iść spać 30 minut później. Dla innych, nawet umiarkowana ilość może powodować niestrawność, niepokój, drażliwość, bezsenność i bóle głowy. Ponadto, połączenie kawy innymi używkami może mieć działanie synergistyczne, które może niebezpiecznie podnosić ciśnienie krwi, nawet u zdrowych młodych osób.
Konkluzja: Umiarkowane i modyfikować
Jeśli nie pijasz kawy lub wręcz skręca cię na sam zapach lub widok “kawulca”, nie ma powodów, byś musiał zacząć ją pić. Kawa ma zalety, ale ma też wady. Żeby uzyskać podobne pozytywne rezultaty, możesz użyć różnego rodzaju suplementów diety. Jednak aby korzyści były wymierne, polecam konsekwentnie trzyma się jednego kubka rano, a następnie picia wody lub zielonej herbaty. Dla dodatkowych walorów zdrowotnych polecam “doprawiać” kawę nisko tłuszczowym mlekiem lub przyprawami, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa czy wanilia.
Łącząc się z przyjenością z pijącymi kawę, łyk za wasze zdrowie;)
Przygotował: Pawro
1 comment for “Kawa nie tylko dla przyjemności :)”