Flawonoidy – związki z natury doskonałe

Stres, zła dieta i brak ruchu – czas na zmiany, by wrócić do formy i cieszyć się zdrowiem! Warto uzupełnić dietę dobrą chemią, czyli flawonoidami. Czym są, jakie jest ich znaczenie dla zdrowia i jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie?

 

Zbilansowana dieta warunkuje dobre samopoczucie i witalność. Dietetycy przekonują, że spożywanie minimum pięciu porcji warzyw i owoców dziennie stanowi niezbędne minimum dla zachowania dobrej formy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi nawet o siedmiu porcjach. Dlaczego to jest tak ważne? Sprawa wydaje się prosta – chodzi o witaminy i minerały. Od niedawna naukowców interesują również inne roślinne substancje odżywcze.

 

Zdrowa chemia

 

Jak działają flawonoidy?

Roślinne związki chemiczne posiadają przede wszystkim silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wykazują pozytywny wpływ na cały organizm. Ich działanie związane jest szczególnie z układem krążenia – uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami – głównymi przyczynami chorób cywilizacyjnych i procesów starzenia. Badacze z University of East Anglia i King’s College London w swoich badaniach wykazali, że ludzie, którzy przyswajają odpowiednio dużą ilość związków flawonowych, są dużo mniej podatni na skoki poziomu glukozy we krwi oraz występowanie stanów zapalnych w organizmie. Dzięki temu występuje u nich mniejsze ryzyko cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, a nawet raka.

 

Zalety flawonoidów:

  • zapobiegają krwawieniom i żylakom,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • chronią wątrobę,
  • działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo,
  • oczyszczają organizm.

 

Dorosły człowiek każdego dnia potrzebuje 1-2 g flawonoidów, aby wzmocnić zdrowie. To oznacza, że należy jeść ok. 1,5 kg owoców (najlepiej jagodowych i cytrusowych) oraz ponad 2 kg warzyw. Dodatkowo powinny one pochodzić z ekologicznych upraw. Jak dostarczyć organizmowi tylu wartości? Warto postawić na ciemne owoce jagodowe, będące najcenniejszym źródłem flawonoidów. Jednak są one owocami sezonowymi. By mieć do nich dostęp cały rok, warto je suszyć, mrozić, robić przetwory. Można też sięgnąć po odpowiedni suplement, który zabezpieczy właściwą ilość składników odżywczych. Badania wykazują, że stosowanie kompleksów flawonoidowych zawartych w roślinach lub preparatach naturalnych, działa na organizm z większą mocą niż syntetycznie wyizolowane związki flawonowe. Wynika to z działania synergistycznego, dzięki któremu jeden składnik wzmaga działanie innego.

 

Aby cieszyć się zdrowiem i młodym wyglądem jak najdłużej, należy spożywać regularnie produkty bogate we flawonoidy – jagody, warzywa i zioła. Warto zjadać je ze skórką, w której skrywa się największa porcja zdrowia. Dieta to jednak tylko element: do sukcesu niezbędna jest zmiana nawyków i aktywność fizyczna.

Artykuł przygotowała: Paula Kmiecik

Flawonoidy - roślinne związki chemiczne

Flawonoidy – roślinne związki chemiczne

email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *