Któż z nas nie słyszał czy nawet nie próbował domowych sposobów na przeziębienie, ból gardła, czy uporczywy kaszel. Dobre i sprawdzone sposoby babci, mamy czy sąsiadki. Bardzo często są to sposoby bardzo skuteczne, w końcu sprawdzone od pokoleń, sięgamy po nie, by nie dać rozłożyć się chorobie, czy ulżyć naszym bliskim w w uciążliwych dolegliwościach. Oto kilka zebranych “magicznych” przepisów opartych na tym co przynosi natura i doświadczenie pokoleń:)
1. Herbata czosnkowo imbirowa – mega wzmacniacz odporności
Czosnek jako przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy specyfik, wzmacniacz naszej odporności, jest chyba wszystkim dobrze znany, wspomaga walkę z przeziębieniem, kaszlem i grypą. Najlepszy sposobów na wykorzystanie leczniczych właściwości czosnku jest picie świeżej herbaty czosnkowej, posłodzonej odrobiną miodu z dodatkiem świeżego startego imbiru. Sposób przygotowania: 1-2 ząbki czosnku lekko zmiażdżyć lub wycisnąć, dodaj je szklanki wody i doprowadź do wrzenia, gotuj 15-minut. Pozostaw herbatę do ostudzenia, dodaj miodu, soku z cytryny i świeżo utartego imbiru. Gotowe! Samo zdrowie!!! Po kilku łykach tak przyrządzonej herbaty, nie ma osoby która by nie poczuła się lepiej. Wypiją ją również ludzie, którzy na ogół nie lubią czosnku, jest on prawie nie wyczuwalny.
2. Syrop z cebuli
Cudowny domowy środek dla dorosłych i dzieci cierpiących na kaszel z cebuli (najlepiej czerwonej), miodu lub cukru trzcinowego. Sposób przygotowania: umyć, obrać i pokroić cebulę w poziome plastry. Następnie poukładaj warstwami na przemian, cebulę i miód lub cukier. Przykryj i pozostaw pod przykryciem na ok. 12-15 godzin lub na noc. Na następny dzień odcedź syrop od nierozpuszczonego cukru i cebuli a następnie przelej do butelki. Syrop przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najwyżej 2 tygodnie. Syrop z cebuli zawiera wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, które doskonale pomagają w zwalczaniu zakażeń i łagodzą ból gardła i kaszel. Syrop z cebuli jest znany od kilkuset lat jako wspaniały, domowy sposób na przeziębienia, kaszel, zwiększenie odporności czy łagodne obniżenie podwyższonego ciśnienie krwi. Spożywanie syropu z cebuli jest szczególnie wskazane jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia.
3. Miód i cytryna
Mikstura ze świeżego soku z cytryny i miodu zapewnia kojącą ulgę na ból gardła i pomaga załagodzić uczucie łaskotania, które sprzyja kaszlowi. Miód naturalny jest bogaty w składniki odżywcze i enzymy, które zabijają bakterie i wirusy. Witamina C i przeciwutleniacze to z kolei bogactwo świeżych cytryn, które pomogą wzmocnić układ odpornościowy. Sposób przygotowania: wymieszać sok z 1/2 cytryny z 2 do 3 łyżkami miodu i popijać w ciągu dnia w razie potrzeby.
4. Płukanka roztworu soli z wodą
Spróbuj płukać gardło mieszaniną wody z solą. Dodaj około 1/2 łyżeczki soli na szklankę ciepłej wody, całość wymieszaj, aż do rozpuszczenia i zacznij płukać gardło. Staraj się nie połykać mieszanki. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się flegmy i ukoisz bolące gardło.
5. Rosół z kury
Jednym z najlepszych domowych sposobów na przeziębienie jest domowy rosół. Już w XII wieku, żydowski lekarz Maimonides polecał spożywanie rosółu na grype i przeziębienia. Jego lecznicze działanie potwierdzili nawet naukowcy, choć nie od dziś wiadomo, że rosół to znakomite i odpowiednie dla wszystkich panaceum na przeziębienie czy grypę. Zupa ta wspaniale rozgrzewa, wzmacnia oraz pobudza twój system odpornościowy. Rosół pomaga leczyć również katar, jego para działa podobnie jak inhalacja. Dlatego, pomóż sobie, wdychając leczniczą parę rosołu, która szybko przynosi ulgę, udrażniając przy tym zatkany nos. Taka “inhalacja” pomoże ci, gdy masz problemy z zatokami, gdyż łagodnie je oczyszcza. Ta niezwykła zupa łagodzi także gardłowe infekcje. Dobrze, jeśli rosół jest dość mocno przyprawiony. Dlatego przyrządzając go, dodaj więcej niż zwykle przypraw, zwłaszcza pieprzu.
6. Herbata z dziewanny na kaszel i zatoki
Napary z kwiatów dziewanny są zalecane w stanach nieżytowych jamy ustnej, gardła i oskrzeli. Zmniejszają częstotliwość i nasilenie odruchów kaszlowych, zwłaszcza w tak zwanym suchym kaszlu ze skąpą wydzieliną. Również są stosowane w stanach zapalnych przełyku, żołądka i jelit oraz pęcherza. Działanie napotne i moczopędne dziewanny ma tylko znaczenie pomocnicze w wymienionych przypadkach. Zewnętrznie stosuje się napary z kwiatów dziewanny do płukania jamy ustnej i gardła. Sposób przygotowania: zioła parzmy w gorącej wodzie (nie wrzątku, temp ok. 70 C) około 10 minut, osładzamy naturalnym miodem, możemy dodać odrobinę startego imbiru.
Zamiast dziewanny możemy zrobić napar z zielonej herbaty!
Może masz swoje sposoby na chroniczne przeziębienie, kaszel, czy katar?
Pawro
2 comments for “Domowe sposoby na przeziębienie, kaszel i grypę”