Wykaz chemicznych dodatków do żywności
Numer | Nazwa | Dodatkowe informacje |
E 100 | Kurkumina | barwnik |
E 101 | (i) Ryboflawina | barwnik |
(ii) Ryboflawiny-5′-fosforan | ||
E 102 | Tartrazyna | barwnik |
E 104 | Żółcień chinolinowa | barwnik |
E 110 | Żółcień pomarańczowa S | barwnik |
E 120 | Koszenila, | barwnik |
Kwas karminowy | ||
E 122 | Azorubina | barwnik |
E 123 | Amarant | barwnik |
E 124 | Czerwień koszenilowa | barwnik |
E 127 | Erytrozyna | barwnik |
E 128 | Czerwień 2G | barwnik |
E 129 | Czerwień Allura AC | barwnik |
E 131 | Błękit patentowy V | barwnik |
E 132 | Indygotyna | barwnik |
E 133 | Błękit brylantowy FCF | barwnik |
E 140 | Chlorofile i chlorofiliny | barwnik |
(i) Chlorofile | ||
(ii) Chlorofiliny | ||
E 141 | Chlorofili i chlorofilin kompleksy miedziowe | barwnik |
(i) Chlorofili kompleksy miedziowe | ||
(ii) Chlorofilin kompleksy miedziowe | ||
E 142 | Zieleń S | barwnik |
E 150a | Karmel | barwnik |
E 150b | Karmel siarczynowy | barwnik |
E 150c | Karmel amoniakalny | barwnik |
E 150d | Karmel amoniakalno-siarczynowy | barwnik |
E 151 | Czerń brylantowa PN | barwnik |
E 153 | Węgiel roślinny | barwnik |
E 154 | Brąz FK | barwnik |
E 155 | Brąz HT | barwnik |
E 160a | Karoteny | barwnik |
(i) Mieszanina karotenów | ||
(ii) Beta-karoten | ||
E 160b | Annato, biksyna, norbiksyna | barwnik |
E 160c | Ekstrakt z papryki (kapsantyna, kapsorubina) | barwnik |
E 160d | Ekstrakt z pomidorów (likopen) | barwnik |
E 160e | Beta-apo-8′-karotenal | barwnik |
E 160f | Ester etylowy kwasu beta-apo-8′ -karotenowego | barwnik |
E 161b | Luteina | barwnik |
E 161g | Kantaksantyna | barwnik |
E 162 | Betanina, czerwień buraczana | barwnik |
E 163 | Antocyjany | barwnik |
E 170 | Węglany wapnia | regulatory kwasowości, stabilizatory, substancje, przeciw- zbrylające, nośniki; barwnik – E170(i) |
(i) Węglan wapnia | ||
(ii) Wodorowęglan wapnia | ||
E 171 | Dwutlenek tytanu | barwnik |
E 172 | Tlenki i wodorotlenki żelaza | barwnik |
E 173 | Aluminium | barwnik |
E 174 | Srebro | barwnik |
E 175 | Złoto | barwnik |
E 180 | Czerwień litolowa BK | barwnik |
E 200 | Kwas sorbowy | substancja konserwująca |
E 202 | Sorbinian potasu | substancja konserwująca |
E 203 | Sorbinian wapnia | substancja konserwująca |
E 210 | Kwas benzoesowy | substancja konserwująca |
E 211 | Benzoesan sodu | substancja konserwująca |
E 212 | Benzoesan potasu | substancja konserwująca |
E 213 | Benzoesan wapnia | substancja konserwująca |
E 214 | Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego | substancja konserwująca |
E 215 | Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego – sól sodowa | substancja konserwująca |
E 216 | Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego | substancja konserwująca |
E 217 | Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego – sól sodowa | substancja konserwująca |
E 218 | Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego | substancja konserwująca |
E 219 | Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego – sól sodowa | substancja konserwująca |
E 220 | Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) | substancja konserwująca |
E 221 | Siarczyn sodu | substancja konserwująca |
E 222 | Wodorosiarczyn sodu | substancja konserwująca |
E 223 | Pirosiarczyn sodu | substancja konserwująca, substancja spulchniająca, przeciwutleniacz |
E 224 | Pirosiarczyn potasu | substancja konserwująca |
E 226 | Siarczyn wapnia | substancja konserwująca |
E 227 | Wodorosiarczyn wapnia | substancja konserwująca |
E 228 | Wodorosiarczyn potasu | substancja konserwująca |
E 230 | Bifenyl, difenyl | substancja konserwująca |
E 231 | Ortofenylofenol | substancja konserwująca |
E 232 | Sól sodowa ortofenylofenolu | substancja konserwująca |
E 234 | Nizyna | substancja konserwująca |
E 235 | Natamycyna | substancja konserwująca |
E 242 | Dimetylo-diwęglan | substancja konserwująca |
E 250 | Azotyn sodu | substancja konserwująca |
E 251 | Azotan sodu | substancja konserwująca |
E 252 | Azotan potasu | substancja konserwująca |
E 260 | Kwas octowy | regulator kwasowości, stabilizator |
E 261 | Octan potasu | stabilizator, regulator kwasowości |
E 262 | Octany sodu | stabilizator, regulator kwasowości |
(i) Octan sodu | ||
(ii) Dioctan sodu | ||
E 263 | Octan wapnia | stabilizator, nośnik, regulator kwasowości |
E 270 | Kwas mlekowy | regulator kwasowości, przeciwutleniacz, kwas |
E 280 | Kwas propionowy | substancja konserwująca |
E 281 | Propionian sodu | substancja konserwująca |
E 282 | Propionian wapnia | substancja konserwująca |
E 290 | Dwutlenek węgla | gaz do pakowania |
E 296 | Kwas jabłkowy | regulator kwasowości |
E 297 | Kwas fumarowy | regulator kwasowości |
E 300 | Kwas askorbinowy | przeciwutleniacz, substancja klarująca, regulator kwasowości, stabilizator |
E 301 | Askorbinian sodu | przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizatory |
E 302 | Askorbinian wapnia | przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizatory |
E 304 | Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego | przeciwutleniacze, stabilizatory |
(i) Palmitynian askorbylu | ||
(ii) Stearynian askorbylu | ||
E 306 | Mieszanina tokoferoli | przeciwutleniacz |
E 307 | Alfa-tokoferol | przeciwutleniacz |
E 308 | Gamma-tokoferol | przeciwutleniacz |
E 309 | Delta-tokoferol | przeciwutleniacz |
E 310 | Galusan propylu | przeciwutleniacz |
E 311 | Galusan oktylu | przeciwutleniacz |
E 312 | Galusan dodecylu | przeciwutleniacz |
E 315 | Kwas izoaskorbinowy | przeciwutleniacz |
E 316 | Izoaskorbinian sodu | przeciwutleniacz |
E 320 | Butylohydroksyanizol (BHA) | przeciwutleniacz |
E 321 | Butylohydroksytoluen (BHT) | przeciwutleniacz |
E 322 | Lecytyna | emulgator, nośnik |
E 325 | Mleczan sodu | stabilizator, regulator kwasowości |
E 326 | Mleczan potasu | stabilizator, regulator kwasowości |
E 327 | Mleczan wapnia | stabilizator, regulator kwasowości |
E 330 | Kwas cytrynowy | kwas, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator |
E 331 | Cytryniany sodu | regulatory, kwasowości, stabilizatory, nośniki, przeciwutleniacze |
(i) Cytrynian monosodowy (ii) Cytrynian disodowy |
||
(iii) Cytrynian trisodowy | ||
E 332 | Cytryniany potasu | regulatory, kwasowości, stabilizatory, nośniki, przeciwutleniacze |
(i) Cytrynian monopotasowy | ||
(ii) Cytrynian tripotasowy | ||
E 333 | Cytryniany wapnia | regulatory, kwasowości, stabilizatory |
(i) Cytrynian monowapniowy | ||
(ii) Cytrynian diwapniowy | ||
(iii) Cytrynian triwapniowy | ||
E 334 | Kwas winowy | regulator kwasowości |
E 335 | Winiany sodu | regulatory, kwasowości, substancje, spulchniające |
(i) Winian monosodowy | ||
(ii) Winian disodowy | ||
E 336 | Winiany potasu | regulatory, kwasowości, substancje, spulchniające |
(i) Winian monopotasowy | ||
(ii) Winian dipotasowy | ||
E 337 | Winian sodowo-potasowy | regulator kwasowości, substancja spulchniająca |
E 338 | Kwas fosforowy | regulator kwasowości, substancja klarująca |
E 339 | Fosforany sodu | regulatory kwasowości, stabilizatory, substancje spulchniające |
(i) Fosforan monosodowy | ||
(ii) Fosforan disodowy | ||
(iii) Fosforan trisodowy | ||
E 340 | Fosforany potasu | stabilizatory, substancje spulchniające |
(i) Fosforan monopotasowy | ||
(ii) Fosforan dipotasowy | ||
(iii) Fosforan tripotasowy | ||
E 341 | Fosforany wapnia | stabilizatory, substancje spulchniające, substancje wiążące, nośniki, substancje przeciwzbrylające |
(i) Fosforan monowapniowy | ||
(ii) Fosforan diwapniowy | ||
(iii) Fosforan triwapniowy | ||
E 342 | Fosforany amonu | regulatory kwasowości |
(i) ortofosforan monoamonowy | ||
(ii) ortofosforan diamonowy | ||
E 350 | Jabłczany sodu | regulatory kwasowości |
(i) Jabłczan sodu | ||
(ii) Wodorojabłczan sodu | ||
E 353 | Kwas metawinowy | stabilizator |
E 354 | Winian wapnia | regulator kwasowości |
E 355 | Kwas adypinowy | regulator kwasowości, substancja spulchniająca |
E 356 | Adypinian sodu | regulator kwasowości |
E 357 | Adypinian potasu | regulator kwasowości |
E 363 | Kwas bursztynowy | regulator kwasowości |
E 385 | Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetra-octowego | przeciwutleniacz |
E 400 | Kwas alginowy | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik |
E 401 | Alginian sodu | zagęstnik, substancja żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator |
E 402 | Alginian potasu | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator |
E 403 | Alginian amonu | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator |
E 404 | Alginian wapnia | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator |
E 405 | Alginian propylenowo-glikolowy | zagęstnik, substancja żelująca, emulgator, nośnik, stabilizator |
E 406 | Agar | zagęstnik, substancja żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator |
E 407 | Karagen | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, substancja klarująca i środek filtracyjny, nośnik |
E 410 | Mączka chleba świętojańskiego | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik |
E 412 | Guma guar | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik |
E 413 | Tragakanta | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik |
E 414 | Guma arabska | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, emulgator, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię |
E 415 | Guma ksantanowa | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię, nośnik |
E 416 | Guma karaya | stabilizator |
E 417 | Guma Tara | stabilizator |
E 418 | Guma gellan | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator |
E 420 | Sorbitol | substancje słodzące, substancje utrzymujące wilgotność, substancje do stosowania na powierzchnię, nośniki, substancje wypełniające |
(i) sorbitol | ||
(ii) syrop sorbitolowy | ||
E 421 | Mannitol | substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca |
E 422 | Glicerol (gliceryna) | stabilizator, substancja utrzymująca wilgotność, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię |
E 425 | Konjac | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik |
(i) Konjac guma | ||
(ii) Konjac glukomannan | ||
E 432 | Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu | emulgator, nośnik |
E 433 | Monooleinian polioksyetylenosorbitolu | emulgator, nośnik |
E 434 | Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu | emulgator, nośnik |
E 435 | Monostearynian polioksyetylenosorbitolu | emulgator, nośnik |
E 436 | Tristearynian polioksyetylenosorbitolu | emulgator, nośnik |
E 440 | Pektyny | zagęstniki, substancja żelująca, nośnik, substancje do stosowania na powierzchnię, stabilizatory |
(i) pektyna | ||
(ii) pektyna amidowana | ||
E 442 | Fosfatydy amonu | emulator, nośnik |
E 444 | Octan izomaślanu sacharozy | stabilizator |
E 445 | Ester glicerolu i żywicy roślinnej | emulgator, stabilizator |
E 450 | Difosforany | regulatory kwasowości, stabilizatory, substancje klarujące, substancje spulchniające |
(i) Difosforan disodowy | ||
(ii) Difosforan trisodowy | ||
(iii) Difosforan tetrasodowy | ||
(iv) Difosforan dipotasowy | ||
(v) Difosforan tetrapotasowy | ||
(vi) Difosforan diwapniowy | ||
(vii) Diwodoro-difosforan wapnia | ||
E 451 | Trifosforany | stabilizatory |
(i) Trifosforan pentasodowy | ||
(ii) Trifosforan pentapotasowy | ||
E 452 | Polifosforany | stabilizatory |
(i) Polifosforan sodu | ||
(ii) Polifosforan potasu | ||
(iii) Polifosforan sodowo-wapniowy | ||
(iv) Polifosforan wapnia | ||
E 460 | Celuloza | substancja wypełniająca, |
(i) Celuloza mikrokrystaliczna | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, | |
(ii) Celuloza sproszkowana | stabilizator | |
E 461 | Metyloceluloza | nośnik, stabilizator |
E 463 | Hydroksypropyloceluloza | substancja wypełniająca, zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator |
E 464 | Hydroksypropylometyloceluloza | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię, stabilizator |
E 465 | Etylometyloceluloza | nośnik, stabilizator |
E 466 | Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator, substancja wypełniająca |
E 468 | Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana | nośnik |
E 469 | Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza | nośnik |
E 470a | Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych | stabilizator, emulgator, nośnik |
E 470b | Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu | substancja przeciwzbrylająca, nośnik |
E 471 | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych | emulgator, nośnik |
E 472a | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym | emulgator, nośnik |
E 472b | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym | emulgator |
E 472c | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym | emulgator, nośnik |
E 472d | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym | emulgator |
E 472e | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym | emulgator, nośnik |
E 472f | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego | emulgator |
E 473 | Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych | emulgator, nośnik |
E 474 | Sacharoglicerydy | emulgator |
E 475 | Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu | emulgator, nośnik |
E 476 | Polirycynoleinian poliglicerolu | emulgator |
E 477 | Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego | emulgator |
E 479b | Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych | emulgator |
E 481 | Stearyoilomleczan sodu | emulgator |
E 482 | Stearyoilomleczan wapnia | emulgator |
E 491 | Monostearynian sorbitolu | emulgator, nośnik |
E 492 | Tristearynian sorbitolu | emulgator, nośnik |
E 493 | Monolaurynian sorbitolu | nośnik |
E 494 | Monooleinian sorbitolu | nośnik |
E 495 | Monopalmitynian sorbitolu | nośnik |
E 500 | Węglany sodu | regulatory kwasowości, substancje spulchniające, stabilizatory, nośniki, substancje wzmacniające smak i zapach, substancje wypełniające |
(i) Węglan sodu | ||
(ii) Wodorowęglan sodu | ||
E 501 | Węglany potasu | regulatory kwasowości, substancje spulchniające, nośniki |
(i) Węglan potasu | ||
(ii) Wodorowęglan potasu | ||
E 503 | Węglany amonu | regulatory kwasowości, substancje spulchniające |
(i) Węglan amonu | ||
(ii) Wodorowęglan amonu | ||
E 504 | Węglany magnezu | regulatory kwasowości, nośniki, substancje spulchniające, substancje przeciwzbrylające |
(i) Węglan magnezu | ||
(ii) Wodorowęglan magnezu | ||
E 507 | Kwas chlorowodorowy (kwas solny) | regulator kwasowości |
E 508 | Chlorek potasu | regulator kwasowości, nośnik |
E 509 | Chlorek wapnia | regulator kwasowości, stabilizator, nośnik, sól emulgująca, substancja wiążąca |
E 511 | Chlorek magnezu | nośnik |
E 513 | Kwas siarkowy | regulator kwasowości |
E 514 | Siarczany sodu | nośniki |
(i) siarczan sodu | ||
(ii) wodorosiarczan sodu | ||
E 515 | Siarczany potasu | nośniki |
(i) siarczan potasu | ||
(ii) wodorosiarczan potasu | ||
E 516 | Siarczan wapnia | regulator kwasowości, stabilizator, nośnik |
E 517 | Siarczan amonu | regulator kwasowości, nośnik |
E 524 | Wodorotlenek sodu | regulator kwasowości, substancja klarująca, nośnik |
E 525 | Wodorotlenek potasu | regulator kwasowości, nośnik |
E 526 | Wodorotlenek wapnia | regulator kwasowości, stabilizator |
E 527 | Wodorotlenek amonu | regulator kwasowości |
E 528 | Wodorotlenek magnezu | regulator kwasowości |
E 529 | Tlenek wapnia | regulator kwasowości |
E 530 | Tlenek magnezu | regulator kwasowości |
E 535 | Żelazocyjanek sodu | substancja przeciwzbrylająca |
E 536 | Żelazocyjanek potasu | substancja klarująca, substancja przeciwzbrylająca |
E 538 | Żelazocyjanek wapnia | substancja przeciwzbrylająca |
E 551 | Amorficzny dwutlenek krzemu (kwas krzemowy) | substancja przeciwzbrylająca, nośnik, substancja klarująca |
E 552 | Krzemian wapnia | substancja przeciwzbrylająca, nośnik |
E 553a | (i) Krzemian magnezu | substancje przeciwzbrylające |
(ii) Trikrzemian magnezu | ||
E 553b | Talk | substancja do stosowania na powierzchnię, substancja wypełniająca, stabilizator, nośnik |
E 554 | Krzemian glinowo-sodowy | substancja przeciwzbrylająca |
E 555 | Krzemian glinowo-potasowy | substancja przeciwzbrylająca |
E 556 | Krzemian glinowo-wapniowy | substancja przeciwzbrylająca |
E 558 | Bentonit | substancja klarująca, nośnik |
E 559 | Krzemian glinu | nośnik, substancja przeciwzbrylająca |
E 570 | Kwasy tłuszczowe | substancja przeciwpianotwórcza, nośnik |
E 575 | Lakton kwasu glukonowego | regulator kwasowości, substancja spulchniająca |
E 577 | Glukonian potasu | nośnik |
E 578 | Glukonian wapnia | stabilizator, substancja wiążąca |
E 579 | Glukonian żelazawy | stabilizator |
E 585 | Mleczan żelazawy | stabilizator |
E 620 | Kwas glutaminowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 621 | Glutaminian sodu | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 622 | Glutaminian potasu | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 623 | Diglutaminian wapnia | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 624 | Glutaminian monoamonowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 625 | Diglutaminian magnezu | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 626 | Kwas guanylowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 627 | Guanylan disodowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 628 | Guanylan dipotasowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 629 | Guanylan wapnia | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 630 | Kwas inozynowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 631 | Inozynian disodowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 632 | Inozynian dipotasowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 633 | Inozynian wapnia | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 634 | Rybonukleotydy wapnia | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 635 | Rybonukleotydy disodowe (guanylan disodowy + inozynian disodowy) | substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 640 | Glicyna i jej sól sodowa | nośnik |
E 900a | Dimetylopolisiloksan | substancja przeciwpianotwórcza, nośnik |
E 901 | Wosk pszczeli biały i żółty | stabilizator, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię |
E 902 | Wosk candelilla | stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię |
E 903 | Wosk carnauba | stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię |
E 904 | Szelak | substancja do stosowania na powierzchnię |
E 905 | Wosk mikrokrystaliczny | substancja do stosowania na powierzchnię |
E 938 | Argon | gaz do pakowania |
E 939 | Hel | gaz do pakowania |
E 941 | Azot | gaz do pakowania |
E 942 | Podtlenek azotu | gaz nośny |
E 948 | Tlen | gaz do pakowania |
E 950 | Acesulfam-K | substancja słodząca |
E 951 | Aspartam | substancja słodząca |
E 952 | Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa | substancja słodząca |
E 953 | Izomalt | substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca |
E 954 | Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa | substancja słodząca |
E 957 | Taumatyna | substancja słodząca |
E 959 | Neohesperydyna DC | substancja słodząca |
E 965 | Maltitol | substancja słodząca, |
(i) Maltitol | nośnik, substancja | |
(ii) Syrop maltitolowy | wypełniająca | |
E 966 | Laktitol | substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca |
E 967 | Ksylitol | substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca |
E 999 | Ekstrakty Quillaia | substancja pianotwórcza |
E 1105 | Lizozym | substancja konserwująca |
E 1200 | Spolimeryzowana glukoza (polidekstroza) | substancja wypełniająca, nośnik, substancja utrzymująca wilgotność |
E 1201 | Poliwinylopirolidon | substancja klarująca, nośnik, substancja wypełniająca |
E 1202 | Poliwinylopolipirolidon | nośnik, substancja wypełniająca |
E 1404 | Skrobia utleniona | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
E 1410 | Fosforan monoskrobiowy | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
E 1412 | Fosforan diskrobiowy | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
E 1413 | Fosforowany fosforan diskrobiowy | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
E 1414 | Acetylowany fosforan diskrobiowy | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
E 1420 | Skrobia acetylowana | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
E 1422 | Acetylowany adypinian diskrobiowy | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
E 1440 | Hydroksypropyloskrobia | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
E 1442 | Hydroksypropylofosforan diskrobiowy | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
E 1450 | Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
E 1451 | Acetylowana skrobia utleniona | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
E 1504 | Octan etylu | rozpuszczalnik ekstrakcyjny, nośnik |
E 1505 | Cytrynian trietylowy | substancja pianotwórcza, nośnik |
E 1517 | Diacetyna | nośnik |
E 1518 | Trioctan glicerolu (triacetyna) | nośnik, stabilizator |
E 1520 | Glikol 1,2-propylenowy | nośnik |
– | Glikol polietylenowy 6000 | nośnik |
– | Chlorowodorek chininy | substancja wzmacniająca smak (zgorzkniająca) |
4 comments for “Wykaz chemicznych dodatków do żywności”