Aronia – cudowny owoc na wiele chorób

Nadszedł czas zbiorów 🙂 Nie wszyscy wiedzą, że Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie – tzw. bombę witaminową… Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne.

Żyjemy w ciągłym stresie i pośpiechu a stąd krok do wielu chorób serca, nadciśnienia, zawałów… w Pomorskiej Akademii Medycznej, oraz Klinice Kardiologii AM w Warszawie, udowodniono, że wyciąg z Aronii pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób.

Aronia z Ameryki Północnej

Aronia pochodzi ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej. Od wieków była znana wśród Indian, ale na jej leczniczych właściwościach poznali się również biali osadnicy. Aronia jest łatwym w uprawie krzewem, rośnie nawet na ubogich glebach, kamiennych zboczach, czy torfowiskach, najlepiej jednak rozwija się na ziemi gliniasto – piaszczystej, żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, wilgotnej, w miejscach słonecznych i półcienistych. Odporna jest na niskie temperatury. Jej owoce doskonale nadają się na soki, syropy, dżemy czy konfitury.

 

Co zawiera aronia?

Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, dosłownie niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych:

  • Witaminy (C, B2, B6, E, P, PP, prowitamina A);
  • Związki mineralne (np. molibden, mangan, miedź, bor, jod i kobalt);
  • Polifenole (organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, które wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka.);
  • Antocyjany (owoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł związków antyoksydacyjnych (antocyjanów) w przyrodzie. że aroniowe jagody wykazują najsilniejsze działanie przeciwutleniające, jakie kiedykolwiek zarejestrował człowiek) – aż 500 mg na każde 100 g owoców;
  • Katechiny (związki z grupy flawonoidów, o właściwościach przeciwutleniających, w które bogata jest również zielona herbata);
  • Taniny (znane z czerwonego wina);
  • Kwasy i inne związki.

Aronia jest bogatym źródłem antocyjanów, garbników, karotenu, witamin – zwłaszcza B, B2, B6, E, PP i β- karotenu, a także soli mineralnych (molibdenu, miedzi, boru, jodu, kobaltu, wapnia). Owoce aronii są jednym z bogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie – 100 g owoców zawiera blisko 300-630 mg antocyjanów, czyli znacznie więcej niż owoce czarnego bzu lub czarnej i czerwonej porzeczki. W owocach tego krzewu występują również kwasy organiczne, m.in. chlorogenowy, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

O wysokiej zawartości antocyjanów świadczy to, że nawet po stukrotnym rozcieńczeniu sok z aronii zachowuje różową barwę. Owoce uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia, chronią przed zawałami serca, miażdżycą, udarami mózgu, chorobami neurodegeneracyjnymi, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. uodparnia skórę na promieniowanie UV, i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

Aronia pomaga w wielu poważnych schorzeniach

Obniża ciśnienie: Substancje zawarte w aronii korzystnie wpływają na obniżanie ciśnienia. Przetwory z aronii wzmacniają także działanie leków stosowanych przy leczeniu nadciśnienia, miażdżycy i układu krążenia.

Zwalcza nowotwory: Antyoksydanty, którymi naszpikowane są owoce aronii, skutecznie zwalczają wolne rodniki i rozwój komórek nowotworowych. Badania wykazują, że aronia wspomaga środki farmakologiczne stosowane w leczeniu raka.

Zbija cukier: Cukrzycy powinni zainteresować się przetworami z aronii, ponieważ doskonale pozwala regulować poziom cukru w organizmie. Aronia pomaga przy zaburzeniach metabolicznych.

Poprawia odporność: Aronia poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka. Zawarta w niej rutyna wspomaga i wydłuża działanie witaminy C.

Polepsza wzrok: Bioflawonoidy aronii – rutyna i antocyjany, korzystnie wpływają na poprawę wzroku i hamują rozwój takich schorzeń, jak jaskra czy zaćma.

Naukowcy od lat znają dobroczynne działanie aronii:

Lekarze są pod wrażeniem właściwości leczniczych aronii. Zalecają częste spożywanie zarówno surowych, jak i przetworzonych owoców, byle tylko nie były poddawane mocnej obróbce termicznej.

Obecność kwasu chlorogenowego, który spowalnia absorbcję glukozy, sprawia, że Aronia polecana jest dla diabetyków.

Surowy owoc ma smak bardzo cierpki, ale przerobiony w postaci soku, czy dżemu smakuje wyśmienicie, polecam

Aronia – garść przepisów

Aronia jest roślina powszechnie stosowaną do wyboru najróżniejszych przetworów, czy to soków, dżemów, konfitur, przecierów, a nawet galaretek. Warto poznać receptury na smaczne i zdrowe produkty z aronii.

Sok z aronii

Najpopularniejszym przetworem z tego owocu jest sok z aronii. Kilogram owoców rozgniatamy widelcem i umieszczamy w garnku, dodajemy szklankę wody, sok z jednej cytryny oraz pól kilo cukru. Wszystko gotujemy około pół godziny i następnie przecedzamy na sitku. Słoiczki lub butelki z sokiem pasteryzujemy 10-15 minut. Sok z aronii można rozcieńczać wodą i pić jako napój lub dodawać go do herbaty. Na piciem soku przemawia wiele jego właściwości, w tym działanie odmładzające oraz wzmacniające odporność.

 

Konfitura z aronii

Aby przyrządzić smaczną i aromatyczną konfiturę z aronii, kilogram owoców zasypujemy kilogramem cukru i zostawiamy na około 10 godzin. Następnie smażymy na niewielkim ogniu około 5 minut i odstawiamy na tyle samo czasu. Zabieg powtarzamy kilkakrotnie, aż owoce dokładnie przejdą cukrem. Gotową konfiturę przekładamy do pojemniczków i używamy wedle uznania. Jest doskonała do kanapek, naleśników czy innych deserów. Można używać jej również do ciast. Konfitura świetnie nadaje się także do doprawiania mięs i sosów.

Dżem z aronii

Do przygotowania dżemu z aronii potrzebujemy kilo owoców, które zasypiemy pół kilo cukru i będziemy podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając. Następnie dolewamy około pól szklanki wody (możemy dodać też sok z aronii, smak będzie bardziej wyrazisty!) i dalej gotujemy. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków. Dżem możemy wzbogacić także dodatkiem jabłek, co sprawi, że otrzymamy smaczną, owocową marmoladę.

Przecier z aronii

Aby przygotować przecier aroniowy gotujemy kilogram owoców aż będą się lekko rozpadać i następnie przecieramy przez sitko. Do masy dodajemy 20-30 deko cukru, lekko zagrzewamy i przekładamy do słoików, które wyparzamy. gotowy przecier doskonale nadaje się do ciast.

Galaretka z aronii

Aronia doskonale nadaje się do przygotowania gotowych deserów, w tym smacznej galaretki. Gotujemy około półtora kilo owoców, które uprzednio rozgniatamy, następnie dodajemy do nich pół kilo cukru i dalej gotujemy około 15 minut. Galaretkę przelewamy do naczynia lub słoików i pozostawiamy do wystygnięcia. Rewelacyjnie smakuje z bitą śmietaną i wierzymy owocami leśnymi.

Herbatka z suszonej aronii

Doskonale jest mieć również dostęp do suszonych owoców aronii, z jakich moszna przyrządzić smaczna herbatę. Owoce możną suszyć w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 70 stopni z termoobiegiem. Trwa to 2-3 godziny. Możemy również suszyć te na słońcu lub ciepłym kaloryferze, wyłożone na blaszce, przykrytej folia aluminiową. Później, w jesienne lub zimowe wieczory zalewamy suszoną aronię wrzątkiem i otrzymujemy pyszną, rozgrzewająca herbatę. Można osłodzić ją cukrem lub miodem.

Nalewka z aronii

Herbata to jednak nie wszystko… aronia jest doskonałym produktem do przygotowania smacznej nalewki, zwanej aroniówką. Kilogram aronii zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Możemy dodać do niej również starty korzeń imbiru lub laskę wanilii. Po kilku godzinach owoce zalewamy alkoholem (około 0,7 litra czystej wódki) i odstawiamy na około miesiąc. Pamiętajmy, by od czasu do czasu zamieszać naczyniem. Po 30 dniach nalewane przesączamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Jest gotowa do spożycia po około pół roku.

Pawro

email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *