Zakwaszenie organizmu – objawy, przyczyny, sposoby!

Sposób odżywiania i styl życia sprawiają, że organizm może ulec zakwaszeniu. Jest to proces naturalny, w sposób naturalny również organizm się przed tym broni. Jednak kiedy poziom kwasowości przekracza pewną granicę, nadmiar kwasów nie może zostać neutralizowany, i zostaje przez organizm magazynowany.

Mechanizm zakwaszenia

Zakwaszenie organizmu źródło wielu dolegliwości

Zakwaszenie organizmu źródło wielu dolegliwości – (fot. reviewlord.com)

Zakwaszenie może dotknąć każdego i zawsze jest tak samo groźne, ponieważ może uszkadzać lub trwale niszczyć między innymi organy wewnętrzne. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na dietę. Wśród produktów, które na co dzień lądują na naszym talerzu, można wyróżnić te które mocno zakwaszają nasz organizm. Warto ograniczyć je w naszej diecie

Dlaczego w ogóle dochodzi do zakwaszenia organizmu? W ciele już na poziomie komórkowym zachodzą rozmaite reakcje. Potrzebują one zachowania optymalnych warunków – w tym też pH. Naturalne pH krwi wynosi 7,35–7,45 – jest więc lekko zasadowe. W organizmie wytwarzane są produkty zdolne zarówno do zakwaszania, jak i alkalizowania. Problemy zaczynają się, kiedy w organizmie przeważają te pierwsze. Oczywiście, o ile to możliwe próbujemy sobie z tą nieprawidłowością poradzić np. poprzez zwiększone wydalanie C02 przez płuca lub zamianę w nerkach mocznika na amoniak, który wiąże część kwasów. Wszystko ma jednak swoją granicę i swoja wydajność.

Nadmiar kwasów składowany jest na początku w tkance łącznej, która ma jednak swoje ograniczenia. Przez to upośledzona zostaje wymiana płynów odżywczych i usuwanie substancji szkodliwych, osłabia się działanie funkcji filtrowania, maleje możliwość magazynowania w tkance łącznej zbędnych dla organizmu związków. Jeśli miarka się przebierze, kryształki kwasu odkładane są w stawach. Długotrwałe zakwaszenie organizmu prowadzi do magazynowania kwaśnych związków w mięśniach.

Objawy zakwaszenia

Jeżeli jesteś zakwaszony, organizm wyraźnie to komunikuje. Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.

Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:

  • Bóle mięśni – gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach
  • Dna moczanowa – miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach
  • Nadkwasota i zgaga – nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka

Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są:

  • Duży brzuch
  • Obfita tkanka tłuszczowa
  • Baryłkowaty kształt tułowia
  • Cienkie nogi
  • Sztywny kręgosłup
  • Sztywna dynamika ciała
  • Mało elastyczna, wiotka skóra
  • Podpuchnięte oczy
  • Przewlekły ból

Zakwaszenie może być też przyczyną nieprawidłowego działania niektórych narządów np. trzustki, pęcherzyka żółciowego, wątroby, nerek, żołądka. Właśnie dlatego odkwaszając się na własną rękę, dobrze jest dodatkowo skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który zleci odpowiednie badania (przede wszystkim krew, mocz)

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Brak aktywności fizycznej, stres i szybkie tempo życia to tylko kilka czynników, z którymi systemy regulacji mogą sobie nie dać rady. Dużą rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej ma też żywienie. Masz więc wpływ na to, jakie składniki zostaną uwolnione w organizmie podczas przemian. Produkty bogate w: sód, potas, wapń, magnez działają alkalizująco, natomiast fosfor, chlor, siarka – zakwaszająco.

Wymieniając przyczyny zakwaszenia organizmu pominiemy czynniki natury biochemicznej, skupimy się natomiast na tych, które można przypisać naszemu stylowi życia. Nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:

  • Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych.
  • Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru.
  • Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa).
  • Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny.
  • Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą.
  • Stosowania kuracji odchudzających.
  • Przyjmowania zbyt małej ilości płynów.
  • Stresu i szybkiego tempa życia.
  • Skutków ubocznych leków.
  • Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego.
  • Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu.
  • Zaburzeń procesów wydzielania kwasów.
  • Zatrucia (np. metalami ciężkimi).
  • Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką.
  • Upośledzenia funkcji nerek.
  • Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych.

Produkty, które zakwaszają organizm

Jedzenie posiłków typowo kwasowych na krótką metę nie spowoduje niczego złego. Ludzki organizm sobie z tym radzi poprzez pobieranie wapnia, sodu, potasu lub magnezu z tkanek. Jeżeli natomiast posiłki zakwaszające to nasza stała dieta, minerały z naszego organizmu przestają nam wystarczać. Następuje demineralizacja tkanek. Nie chodzi tylko o odwapnienie organizmu i pojawianie się osteoporozy, łamania zębów i paznokci. Dotyczy to całego ciała, przez co stajemy się podatni np. na złamania kości, próchnicę zębów, ponadto choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy, nadżerki na błonach śluzowych, choroby wątroby, zmarszczki, problemy z włosami, cukrzycę, zmiany zwyrodnieniowe stawów oraz zmiany nowotworowe.

Szczególnie wysoko kwasotwórcze są:

  • jaja,
  • mięso,
  • wędliny,
  • ryby,
  • produkty zbożowe,
  • polerowany ryż,
  • tłuszcze,
  • słodycze,
  • słodkie napoje gazowane,
  • kawa, czarna herbata, alkohol.
  • cukier i produkty zawierające cukier
  • sztuczne słodziki
  • biała mąka pszenna i produkty pochodne
  • sery żółte
  • sól
  • potrawy smażone
  • rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy
  • niektóre strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki
  • niektóre owoce (żurawiny, borówki, jagody, śliwki)
  • leki
  • stres

Jak widać, produkty zakwaszające organizm nie muszą być więc wcale kwaśne w smaku, jednak zakwasza to, co powstaje po ich rozkładzie.

Odkwaszanie organizmu

W przypadku stwierdzenia zakwaszenia organizmu, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:

  1. Przyjmować wystarczające ilości płynów.
    W zależności od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.
  2. Zmienić dietę.
    Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.
  3. Należy unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczególnie dużo “ukrytej soli” zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.
  4. Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.
  5. Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu
    Unikać przeciążenia!! Lepiej iść na długi spacer niż na krótką przebieżkę. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.
  6. Zmniejszyć stres.
  7. Jedz więcej produktów zwiększającą zasadowość organizmu
  • kasza gryczana i jaglana,
  • surowe mleko i śmietana,
  • warzywa (zwłaszcza: cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor),
  • większość owoców (zwłaszcza: kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny),
  • migdały.

 

 Jak uniknąć zakwaszenia organizmu

Trzeba po prostu zachować umiar i równowagę. Wynika z tego, że dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w diecie powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze. Uważa się, że idealny stosunek produktów zasadotwórczych do kwasotwórczych to 80 proc. do 20 proc. Jak to osiągnąć?

Przede wszystkim należy unikać posiłków wysokoprzetworzonych, ograniczyć ilość mięsa, kawy, mocnej herbaty, czy alkoholu. Pamiętajmy też o odpowiednim nawadnianiu organizmu (30 ml na każdy kilogram masy ciała). Dodatkowo poziom kwasów we krwi może zwiększyć się na skutek stosowania niewłaściwych kuracji odchudzających (np. diet niskowęglowdanowych, wysokobiałkowych np. Dukana, wysokotłuszczowych np. Atkinsa). Prawidłowa dieta, działająca dobrze na organizm i pozwalająca zachować równowagę, to odpowiednio zbilansowane, różnorodne posiłki.

Rozmiar problemu związanego z zakwaszeniem organizmu jest ogromny. Nasza typowa dieta opiera się na produktach kwasotwórczych. Coraz rzadziej sięgamy po warzywa, owoce, czy kasze. Zmiana nawyków żywieniowych może okazać się lekarstwem na nasze codzienne, często drobne, ale uciążliwe dolegliwości.

Alternatywnie zawsze można wybrać wyjście dużo droższe i dużo mniej skuteczne, jakim jest łykanie lekarstw przejściowo likwidujących symptomy nadkwasoty, kosztem skutków ubocznych i coraz gorsze samopoczucia. Wiesz , co możesz zrobić sam z pomocą sił natury i własnego wyboru i wysiłku! Czy warto?! Głupie pytanie;)

Przygotował

Pawro

 

email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *