Strefa ZDROWIE

Smak zdrowia w jesiennych warzywach

Chodź jesień kojarzy się bardziej z odchodzeniem czegoś przyjemnego, z coraz krótszymi dniami, deszczami, mgłą, łysiejącymi drzewami – to jednak możemy też znaleźć jakieś pozytywy: spędzamy więcej czasu w domu z rodziną, częściej sięgamy po książkę , film, ogarnia nas błogie lenistwo a do tego dla koneserów jedzenia jest to też czas zbiorów: dyni, kabaczka, kapusty, jarmużu, brukselki. Każde z tych warzyw ma swój niepowtarzalny profil żywieniowy, który może przyczynić się do naszego zdrowia na różne sposoby.

Do tego pora jesieni daje większą gwarancję, że kupimy warzywa uprawiane lokalnie, rodzimej produkcji, co też może być związane z uprawą bez użycia zbyt dużej ilości chemii. Najlepiej uprawiać je samemu w ogródku, na działce lub mieć to szczęście, że twoi teściowie mają własną uprawę. A jeśli mieszkasz w pobliżu rolnika, możesz nawet sam sobie zerwać swój wypatrzony okaz! Szczęściarzu !

Warzywa jesieni

Warzywa jesieni

DYNIA

Tylko jeden talerz zupy z dyni dostarcza więcej niż 200 procent zalecanej dziennej dawki witaminy A. Dynie są bogate w beta-karoten, który chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, które mogą wiązać się z substancjami znajdującymi się w komórkach i wywierać szkodliwy wpływ na błony komórkowe oraz na podział komórek. Redukuje również ujemne skutki radioterapii i chemioterapii.Badania z 2009 przeprowadzane przez  Journal of Medicinal Food dowodzą, że jedzenie dyni może pomóc kontrolować właściwy poziom glukozy i  redukować nadciśnienie. Dynia zawiera niski poziom tłuszczów nasyconych i do tego jest doskonałym źródłem witaminy E, B1, B6 i kwasu foliowegoJest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, co oznacza, że po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości będziemy odczuwać nasycenie, a tym samym niwelujemy uczucie głodu.

KABACZEK

Wielką zaletą kabaczka jest jego lekkostrawność. Warzywo to jest źródłem: magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, a także witamin C i z grupy B (w tym PP). Kabaczek odkwasza organizm, zapobiega tym samym powstawaniu m.in.: miażdżycy, nadciśnienia oraz także cukrzycy. Dodatkowo ma dobroczynny wpływ na pracę jelit, a tym samym poprawia przemianę materii i zapobiega zaparciom. Pomaga także w zwalczaniu choroby lokomocyjnej oraz przy zapaleniu gruczołu krokowego u mężczyzn. Fakt, że warzywo zawiera sporo wody jest korzystny dla seniorów i rekonwalescentów. Przyrządzając kabaczka, należy jedynie pamiętać, by posypać go solą, odsączyć a następnie opłukać. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się typowej dla niego goryczki.

BRUKSELKA

Zdrowe oblicze brukselki

Zdrowe oblicze brukselki

Nie każdy ją lubi, specyficzny smak i zapach może odpychać, jednak umiejętnie przyrządzona, może stać się twoim smakołykiem. Osobiście umieram z rozkoszy gdy spożywam ją zasmażaną z bułka tartą. Brukselka zawiera mnóstwo ważnych mikro i makroelementów.  Jedna porcja dostarcza prawie 200 procent zalecanej dziennej dawki witaminy K, a ponad 100 procent dziennego wartości witaminy C. To jedzenie jest również bogate w mangan, błonnik i witaminy z grupy B, w tym kwasu foliowego

KAPUSTA

Mało kto wie, że jest to wyjątkowo warzywo i dobre na wszystko! Na kaca, na wrzody, a na nawet na potencję. Jest bardzo bogata w przeciwutleniacze i jest doskonałym źródłem witaminy C. 

Już od najdawniejszych czasów była ceniona za swe właściwości lecznicze, przez medycynę ludową, gdzie do dziś wiedzie prym wśród warzyw. Sok kapuściany to najlepsze lekarstwo na wrzody żołądka, a okłady z liści i soku na złagodzenie bóli reumatycznych, wrzodów i ran skórnych. Co potwierdzają współcześni naukowcy. W starożytności kapuście stawiano Świątynie, kapusta ma nawet swoje święto, w Niemczech, jak również w naszym kraju, w Charsznicy gdzie hucznie obchodzone jest jej święto.

Wszystkie odmiany kapusty bogate są witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, U, składniki mineralne: fosfor, mangan, cynk, miedź, siarka, potas, kobalt, fluor,  jod, wapń, żelazo, arsen, sód, błonnik pokarmowy, 16 wolnych aminokwasów, cukry, antyoksydanty, kwas foliowy, kwas nikotynowy, kwas szczawiowy, pantotenowy, karoteny, antocyjany. Kapusta jest niskokaloryczna 100 g zawiera 40 kcal

Kapusta jest idealnym warzywem stosowanym w dietach odchudzających, jest niskokaloryczna, posiada wiele witamin, minerałów, błonnik pokarmowy, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu, działa antyseptycznie, antywirusowo, zapewnia uczucie sytości i powoduje intensywny rozkład tkanki tłuszczowej.

Najzdrowsza jest kapusta surowa, spożywana w formie surówek, sok z kapusty i świeże kapuściane liście stosowane do owijań i okładów, jak również kapuściane kąpiele działające wzmacniająco, usuwające zmęczenie, bóle mięśni, stawów. Takie kąpiele powinny trwać co najmniej pół godziny, a wykorzystujemy do nich wywar z ugotowanych dwóch główek kapusty. Wywar wlewamy do wanny z ciepłą wodą i relaksujemy się kąpielą.

JARMUŻ

Jarmuż nieodkryta siła zdrowia

Jarmuż nieodkryta siła zdrowia

Popularność wydaje się, że wzrosła w ostatnich latach. Jedna porcja zawiera 206 procent dziennej wartości witaminy A i 684 procent witaminy K. Zawiera również prawie tak dużo wapnia jak mleko, więcej witaminy C niż pomarańcza i jest bogata w ważne składniki mineralne, w tym miedź, potas , żelazo, mangan i fosfor. Jarmuż jest również dobrym źródłem omega-3 kwasów tłuszczowych. Również zawierają substancje obniżające cholesterol oraz pomagające w walce z rakiem karotenoidy i flawonoidy.

Jarmuż i innych warzyw kapustnych, w tym kapusta i brukselka, może również przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka.W czasopiśmie Cancer, epidemiologia, Biomarkers and Prevention napisano, że wysokie spożycie tych warzyw wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka.

Można jej używać jako przyprawę. Drobno posiekane liście można dodawać do zup, aby podnieść ich aromat i nadać wyjątkowego smaku. Liści jarmużu można używać także jako dekoracji na półmiski, układając na nich inne potrawy.

 

Pamiętacie jeszcze czasy, gdy kapustę kisiło się w domach, szatkownice, beczki i kilogramy świeżej kapusty! A może nadal to robicie?

Smacznego!

przygotował : Pawro

 

 

1,656 total views, 1 views today

email

1 comment for “Smak zdrowia w jesiennych warzywach

  1. Neuris
    21 marca 2014 at 10:09

    I am so excited that you had a taste of your Polish roots.Too bad, when we got mrriaed, Dad didn’t like the polish food I had learned to make and now have forgotten the touch. Grandma Jean used to have me over for pierogi’s for lunch. Guess you still wouldn’t like the polish sausage but maybe the borscht which I made the other day. Yum!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *