Strefa ZDROWIE

Pomidorowy zbawczy likopen

Likopen to silny przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed atakami wolnych rodników, chroni nasze serce, obniżając ciśnienie, wzmacnia odporność całego organizmu i wspomaga leczenie niepłodności.

Jest związkiem chemicznym zaliczanym do karotenoidów, naturalnych barwników roślinnych, odpowiedzialnych za ich pomarańczowy, żółty i czerwony kolor. Wśród karotenoidów, będących silnymi przeciwutleniaczami, wyróżnia się także między innymi beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Związki te nie są wytwarzane przez organizm, muszą więc być dostarczane wraz z pożywieniem.

Znajdziemy go  przede wszystkim w pomidorach, lecz obecny jest również w owocach dzikiej róży, arbuzach, czerwonych grejpfrutach i papai.

Substancja ta wytwarzana jest w pomidorach w okresie ich dojrzewania – występuje przede wszystkim w powierzchniowych warstwach warzywa, na które oddziałuje światło. Dlatego jeśli kupujemy pomidory, które były zbierane jeszcze jako zielone i spryskiwane w czasie transportu azotem, w celu przyśpieszenia dojrzewania, zawartość tej substancji jest oczywiście znikoma!

UWAGA! 

  • Usuniecie skórki z pomidorów znacznie obniża ilość likopenu w warzywie!
  • Wykorzystanie likopenu wzrasta pięciokrotnie w przypadku poddania warzywa obróbce cieplnej, substancja zostaje uwalniana z chromoplastów podczas pękania komórek w podwyższonej temperaturze.
  • Warunkiem wykorzystania likopenu w układzie trawiennym jest równoczesna obecność tłuszczu w pokarmie.
  • Likopen nie powoduje reakcji alergicznych

 

Likopen z pomidorów na strefazdrowie.pl

Likopen z pomidorów na strefazdrowie.pl

Serce

Badania potwierdzają istotną rolę likopenu w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, hamuje on bowiem utlenianie „złego” cholesterolu LDL – proces ten bezpośrednio wiąże się z rozwojem arteriosklerozy.

Kości

Dieta obfitująca w likopen korzystnie wpływa również na gęstość mineralną kości, zmniejszając ryzyko rozwoju osteoporozy, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.

Walka z rakiem

Szczególnie podkreślane są przeciwnowotworowe właściwości likopenu. Pozytywne działanie zaobserwowano w przypadku raka prostaty, trzustki, piersi, płuc, szyjki macicy i przewodu pokarmowego.

Niepłodność mężczyzn

Plemniki są ogromnie wrażliwe na uszkodzenia oksydacyjne – likopen jako antyoksydant może w wyrazny sposób wpływać na ich jakość.

Ochrona skóry

Likopen coraz częściej jest wykorzystywany w branży kosmetycznej, dzięki swym właściwościom fotoochrony, zmniejsza ryzyko poparzeń słonecznych skóry.

Gdzie jeszcze znajdziemy likopen?

Jako, że jest pomarańczowo-czerwonym barwnikiem występującym w postaci naturalnej w owocach i warzywach o czerwonej barwie, znajduje się także w arbuzach, morelach, czerwonych grejpfrutach, czerwonej gujawie.

1,830 total views, 1 views today

email

2 comments for “Pomidorowy zbawczy likopen

  1. Ryotaro
    25 kwietnia 2013 at 05:52

    Należy jednak pamiętać o tym, że dobór diety ma chkatraer bardzo indywidualny, zależny od trybu życia, aktywności fizycznej i osobowości danej osoby. Te wszystkie aspekty w doborze odpowiedniej diety mają ogromne znaczenie, więc narzucanie jakiejkolwiek diety komukolwiek jest błędnym założeniem.W doborze diety stosuję zasadę, że to co jest dobre dla Ciebie, nie zawsze będzie dobre dla mnie!!Każdy z nas ma inne potrzeby, inne organizmy, prowadzi inny styl życia, ma inną aktywność fizyczną. Te czynniki należy bezwzględnie wziąść pod uwagę, jeśli dieta ma być skuteczna i przynieść odpowiednie efekty, ktf3re chcemy dzięki niej uzyskać. Tylko tak indywidualne podejście da nam gwarancję sukcesu i możliwość wytrwania w dobrze zbilansowanej diecie na zawsze. Bo dieta nie powinna stanowić chwilowej mody, czy kaprysu. Ma natomiast stanowić czynnik dający zdrowie, piękną sylwetkę i świetne samopoczucie oraz zadowolenie z życia i siebie

    • pawro
      25 kwietnia 2013 at 09:07

      Jak najbardziej się z Tobą zgadzam, generalnie dobrą rzeczą jest skorzystanie z wizyty u dietetyka, który może bardzo pomóc w doborze właściwej diety. Można bawić się w wypróbowanie różnych diet, ale to czasami może przypłacić zdrowiem. Znajomy po dwóch tygodniach diety DUKANA nabawił się nadciśnienia. Trzeba uważać na mono diety – które są raczej ekstremalnie obciążające. jednak istnieje dużo zwykłych nawyków żywieniowych, które poprawiają i nastrój i wagę. i chyba o to najbardziej chodzi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *