Strefa ZDROWIE

Po co filtrowanie wody!

Wszystkie wody mineralne były kiedyś naturalne, bo pochodziły wyłącznie z głębi ziemi. Ponieważ w miejscu ich eksploatacji, 100, 200 lub 300 metrów pod powierzchnią ziemi nie może powstać próżnia, to każdy metr sześcienny wydobytej wody mineralnej został uzupełniony wodą powierzchniową. Obecnie wody powierzchniowe są w zdecydowanej większości skażone pestycydami, detergentami, azotanami oraz innymi związkami chemicznymi więc niech nikogo nie zdziwi, że wszystkie te związki mamy już w wodach głębinowych i mineralnych.

[Strefazdrowie.pl] Wszystko zaczyna się od niej - woda

[Strefazdrowie.pl] Wszystko zaczyna się od niej – woda

Dlaczego woda jest taka ważna?

Woda stanowi jeden z podstawowych elementów potrzebnych do życia. Podczas trawienia rozpuszcza w sobie poszczególne składniki pokarmowe, które są następnie wchłaniane przez jelita i dostarczane do komórek. Jest nośnikiem i regulatorem ciepła w organizmie, bierze udział we wszystkich procesach biochemicznych, zwilża błony śluzowe, gałkę oczną i zapewnia ruchliwość stawów. Woda stanowi 70% wagi dorosłego człowieka; aby utrzymać tę proporcję trzeba spożywać jej około 2,5 litra dziennie.

Człowiek zbudowany jest w 70% z wody.

Funkcje wody w organizmie człowieka:

– Rozpuszczanie pokarmu oraz jego transport
– Wchłanianie pożywienia z jelit i odżywianie komórek.
– Usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
– Udział w reakcjach biochemicznych.
– Regulacja temperatury.
– Zwilżanie błony śluzowej, stawów, gałki ocznej.

Człowiek jest taki, jaka jest woda, którą pije.

Tylko czysta woda!

To, co leci z kranów w większości miast, czy z prywatnych powierzchniowych ujęć wody, to jest ciecz, a nie woda. W większości miast z kranu leci coś, co jest przezroczyste i klarowne (jeśli jest!), ale nie ma nic wspólnego z wodą (czyli czystym, życiodajnym płynem). Jeśli nie mamy dostępu do czystej i bezpiecznej wody z kranu, jesteśmy zmuszeni do stosowania odpowiednich filtrów.

Kilka powodów dlaczego warto filtrować wodę

1. Filtrowana woda kranowa jest czystsza. Proces filtracji mechanicznej zatrzymuje  piasek lub inne drobne zanieczyszczenia (np. rdza), które znalazły się w wodzie kranowej w wyniku transportu wody wodociągiem.

2. Filtrowana woda kranowa lepiej pachnie i smakuje. Filtry do wody potrafią w niemal 100% zmniejszyć zawarty w niej chlor, który jest przyczyną drażniącego zapachu.

3.  Wykorzystywany w dzbankowych filtrach do wody węgiel aktywowany redukuje z wody wybrane pestycydy oraz zanieczyszczenia organiczne, które negatywnie wpływają na smak, zapach i wygląd wody. Węgiel aktywowany, ze względu na swoją zdolność adsorpcyjną, jest również wykorzystywany w medycynie. Tzw. carbo medicinalis, czyli węgiel leczniczy, wiąże substancje znajdujące się w przewodzie pokarmowym, które powodują zatrucie pokarmowe i biegunkę. Są to m.in. toksyny bakteryjne, bakterie, leki i produkty gnilne.

4. Dzbankowe filtry do wody zmniejszają twardość wody odpowiedzialną za narastanie tzw. kamienia na dnie czajnika. Wewnętrzne i zewnętrzne testy jakości dzbankowych filtrów do wody  wskazują na to, iż usuwają one podczas całego okresu używalności wkładu średnio około 50% twardości wody kranowej. Jest to ilość absolutnie wystarczająca do zahamowania narastania kamienia w urządzeniach podgrzewających wodę i do przygotowania smaczniejszych napojów i posiłków. Należy pamiętać, że filtrowana woda nie jest całkowicie demineralizowana.

5. Ponieważ filtrowana woda kranowa jest bardziej miękka, przygotowana na jej podstawie kawa i herbata zaparzają się lepiej, a na herbacie nie powstaje oleisty, gorzki osad.

6. Przygotowywane na bazie filtrowanej wody potrawy są smaczniejsze, a dodatkowo warzywa zachowują swoje oryginalne kolory.

7. Domowy, dzbankowy filtr do wody zmniejsza o ponad 90%  ilość ołowiu – metalu ciężkiego niebezpiecznego dla zdrowia – w wodzie kranowej podczas całego okresu stosowania wkładu filtrującego.

8.  Filtrowana woda kranowa jest pozbawiona chloru, metali ciężkich oraz wybranych pestycydów, które mogą się znaleźć w wodzie kranowej w skutek przenikania z pól do rzek i wód gruntowych po obfitych deszczach. Jeśli jej nie przefiltrujesz za pomocą określonego systemu filtrującego, Twój organizm będzie musiał poradzić sobie z nimi sam.

9. Filtry dzbankowe, które wyposażone są dodatkowo w jony srebra, do 48 godzin chronią filtrowaną wodę przed rozwojem bakterii.

10. Taniej jest filtrować wodę kranową wykorzystywaną do przygotowania napojów i potraw niż przygotowywać je na bazie wody butelkowanej. Mniej kupionych butelek z wodą oznacza również zmniejszenie negatywnego wpływu ich utylizacji na środowisko naturalne.

 

Skąd biorą się zanieczyszczenia wody?

1. Przemysłowe zatrucie wody jest najgroźniejsze, bowiem związki chemiczne zawarte w wodzie nie ulegają degradacji w procesie oczyszczania i uzdatniania wody. Te zanieczyszczenia można usunąć wyłącznie indywidualnie, w domu, poprzez zainstalowanie specjalnych filtrów osmotycznych,bo tylko takie potrafią je zatrzymać.

2. Zanieczyszczeniom mogą ulegać źródła ujęć wody. Zanieczyszcza je głównie przemysł poprzez ścieki, śmietniska, wysypiska, nawozy sztuczne z pól, łąk i lasów.

3. W wielu miastach nie da się wypić wody z kranu, nawet przegotowanej. W miastach, które mają wodę z rzek i jezior, pije się nie wodę, ale roztwór związków chemicznych. Wisłą i Odrą spływa do morza każdego roku ok. 2500 ton cynku, 370 ton ołowiu, 81 ton rtęci i 42 tony kadmu. Zanieczyszczenia podwajają się co 10 lat. Picie wody z takich ujęć grozi przede wszystkim powstaniem alergii i nowotworów, ciężkich i nieodwracalnych zmian w kościach. Doprowadza też do zmian genetycznych. Związki chemiczne, które opierają się wszystkim scentralizowanym metodom oczyszczania i uzdatniania wody, stopniowo i powoli, nie natychmiast, ale podstępnie zatruwają pijących taką ciecz.

4. Zanieczyszczeniu podlega woda, w systemach otwartych uzdatniania wody. Nawet jeśli ujęcie jest głębinowe, to woda stojąc w zbiorniku po jej wydobyciu z ziemi, podlega wpływom środowiska, skażeniu mikroustrojami i musi być chlorowana. Żaden jednakże system uzdatniania takiej wody nie uczyni jej czystą chemicznie. Związki chemiczne przechodzą przez systemy filtrów stosowanych w stacjach uzdatniania wody. Taką wodę można oczyścić tylko filtrami osmotycznymi instalowanymi w domu.

Jakie zanieczyszczenia pijemy wraz z wodą z kranu i jaki jest ich wpływ na zdrowie człowieka?

1. Chlor i jego trujące związki z innymi zanieczyszczeniami chemicznymi – sprzyjają powstawaniu alergii dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Niszczą bowiem strukturę śluzówek, ułatwiając penetrację alergenu w głąb tkanek do krwi, wywołują napady astmy i kataru u chorych z alergią.
2. Kadm niszczy układ krwiotwórczy a także nerki.
3. Ołów i mangan, toksyczne związki rakotwórcze, ujemnie wpływają na centralny system nerwowy.
4. Nikiel jest głównym alergenem w chorobach kontaktowych skóry (uwaga pacjenci z atopowym zapaleniem skóry i wypryskiem kontaktowym) oraz alergii przewodu pokarmowego i płuc.
5. Siarczany pochodzące z zanieczyszczeń przemysłowych. Woda z nadmierną ilością siarczanów potrafi skorodować nawet beton. Delikatna śluzówka dróg oddechowych szybciej niż beton poddaje się ich niszczącemu działaniu, ułatwiając powstawanie alergii. Związki te wywołują napady astmy.
6. Azotany z nawozów i ścieków przemysłowych wywołują m.in. methemoglobinemię u niemowląt.
7. Fluor jest w wodach kranowych wielu miast w nadmiarze. Rynek zalany jest pastami z fluorem. Fluoru jest dużo w herbacie, którą pijemy “na umór”, w rybach morskich i roślinach kapustnych. I wystarczy. Fluoru mamy w nadmiarze z zanieczyszczeń środowiskowych. Zęby “przefluorowane” mają żółtawe, a potem brązowe plamki, które szybko zamieniają się w próchnicę. Plomba w takich zębach nie chce “się trzymać”. Obwiniamy za to dentystę, a nie siebie. Ale zęby to jeszcze nie wszystko. Fluor odkłada się w kościach, przy czym stopień pochłaniania jest większy u młodych ludzi, rosnących. Powoduje bowiem zwiększoną kruchość i łamliwość kości. Z biegiem lat powstają w tych miejscach zwapnienia, które objawiają się bólami kręgosłupa, palców, stawów. Nie jest to jednak widoczne w młodości. Zmiany te dają o sobie znać dopiero za 10, 20, 30 lat, gdy już wchodzimy w trzecią, czwartą, piątą dekadę życia.
8. A czasu nie da się odwrócić. Więc zapobiegajmy temu. Fluor uszkadza nerki, zmniejsza odporność na infekcje i sprzyja rozwojowi alergii, uszkadza centralny układ nerwowy (zmęczenie, depresje, nadwrażliwość). Ponieważ wiąże magnez, więc oprócz tego sprzyja powstawaniu zawałów serca. Kumuluje się w łożysku ciężarnych i jest zagrożeniem zarówno dla matki, jak i płodu, sprzyjając powstawaniu wad wrodzonych, a potem nowotworów.

Specyfika handlu wodami mineralnymi zmienia się z każdym rokiem. Coraz tańsze staje się ich wydobycie bo pozwala na to ciągły rozwój techniki. Łatwiej znajduje się kolejne źródła tych wód, bo zaniżone są wymagania odnośnie do ich jakości. Rośnie ich sprzedaż bo od talku lat (szczególnie po ostatnich przemianach politycznych w Polsce) dużo się mówi o szkodliwości wody pitnej z kranu i ze studni. Jednak z każdym rokiem wzmaga się również pewien problem, który dotyczy wszystkich producentów wód mineralnych Otóż o zasięgu sprzedaży danej wody mineralnej decyduje dzisiaj cena ropy lub benzyny (koszty transportu) a one ciągle rosną. Dlatego tak szybko przybywa nowych regionalnych i nie znanych dotąd producentów wód mineralnych (oczywiście bez żadnych walorów zdrowotnych), a producenci wód markowych szukają nowych źródeł, skracając sobie w ten sposób drogę do konsumenta. W ostatnich 10 latach liczba zarejestrowanych w Polsce wód mineralnych wzrosła dwudziestokrotnie

Ciekawostka: Przez ponad 100 lat odkryto na terenie Polski tylko 28 źródeł wód mineralnych spełniających wymagania sprzed roku 1990. Gdy w roku 1990 wyraźnie obniżono kryteria jakościowe stawiane tym wodom, to w ciągu kilku lat zarejestrowano ponad 500 nowych wód mineralnych – niestety dużo gorszej jakości.

Uwaga! Według Dr n. med. Danuta Myłek specjalisty alergologii i dermatologii o napojach orzeźwiających, które zalały półki naszych sklepów. Większość barwników spożywczych, niektóre środki konserwujące i aspartam, czyli słodzik, zawarte w napojach i kolorowych witaminach są szkodliwe dla układu immunologicznego, narządów miąższowych i centralnego układu nerwowego. Powodują u połowy społeczeństwa reakcje alergiczne i toksyczne. Utrudniają sen, mogą wywoływać choroby alergiczne, ( skazę białkową, migrenę, moczenie nocne, padaczkę, bóle brzucha, zawroty głowy, chwiejność emocjonalną, trudności w koncentracji ). Szczególnie poszkodowane są dzieci z alergią, których system nerwowy i immunologiczny jest szczególnie wrażliwy na ich szkodliwe działanie (uwaga uczniowie w szkole!!!). W tych napojach nie ma nic zdrowego.

Jeśli zależy Państwu na swoim zdrowiu, proszę nie pić niczego, co jest sztuczne. Na pewno zaszkodzi, albo szybko, albo pomału i będziecie Państwo pacjentami alergologa, neurologa, psychologa, laryngologa, internisty, dermatologa. Spożywanie tych napojów powoduje wzrost dochodów producentów i lekarzy i spadek zdrowotności społeczeństwa – mówi Pani Dr Danuta Myłek

Przygotował: pawro wykorzystano materiały m.in z : http://www.filtry-do-wody.pl/

2,771 total views, 3 views today

email

1 comment for “Po co filtrowanie wody!

  1. kredyt na dowod
    16 stycznia 2014 at 13:41

    While I such as the fast modal concept ( together with look )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *