Dlaczego powinniśmy myć owoce, zwłaszcza cytrusy

Trzeba się konserwować, ale NIE TAAK!;) Zima to czas, gdy chętnie sięgamy po egzotyczne owoce: pomarańcze, banany, mandarynki, ananasy, nie gardzimy jabłkami czy gruszkami. Często sięgamy po nie bezwiednie, nie zastanawiając się, czy były myte, czy nie?! Czy nie zdarzyło ci się odczuwać bólów brzucha, skrętu kiszek, osłabienia, dziwnego samopoczucia po zjedzeniu owoców? A może biegunka, gorączka?! Mógłbyś zapytać się, ale skąd, dlaczego? Nie dalej jak kilka dni temu, syn kolegi zjadł gruszkę na imprezie, po godzinie osłabł, dostał gorączki, po wizycie lekarza okazało się, że to efekt zjedzenia owocu, zatruł się! Hm, myślę, że sami możemy znaleźć dużo własnych przypadków niedomagań po zjedzeniu niemytych owoców.
Co znajdziemy na niemytych owocach!

Może częściej pamięta się o myciu jabłek, gruszek, bo zjadamy je ze skórką, pomarańcze zaś obieramy, więc gdzie tu niebezpieczeństwo? Jednak, obieramy je najczęściej palcami, którymi następnie dotykamy, to co, do ust wkładamy i urok pryska:).

Cytrusy zawsze są zabezpieczane chemią

Cytrusy zawsze są zabezpieczane chemią

KONSERWANTY

Pomarańcze i inne cytrusy są transportowane z daleka, dlatego na ich skórkę nanoszone są konserwanty, które zapobiegają psuciu się. Najbardziej popularny jest imazalil, dzięki któremu owoce nie pleśnieją i trafiają do naszych domów. Substancja ta jest silnie toksyczna i może powodować nowotwory, bezpłodność, a także uszkadzać układ nerwowy. Dlatego pod żadnym pozorem nie wolno obierać nieumytych mandarynek!
 Rzadziej stosowane są dwa inne konserwanty:  tiabendazol (T. B. Z.), czyli E 233 oraz orto-fenylofenolan sodu (O. P. P.), czyli E 232. Tiabendazol jest syntetycznym fungicydem tj. środkiem grzybobójczym, którego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 0,1 mg/kg masy ciała. Tiabendazol klasyfikowany jest jako substancja prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi. Środek ten ulega hydrolizie w wątrobie i jest wydalany przez nerki. Na szczęście nie zauważono żadnych efektów ubocznych przy dopuszczalnej dziennej dawce.

ŚRODKI GRZYBOBÓJCZE

Orto-fenylofenolan sodu jest stosowany przede wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach cytrusowych, jabłkach i gruszkach. Jako, że środek ten jest białym proszkiem łatwo rozpuszczalnym w wodzie, dlatego usuwany jest z owoców poprzez zwyczajne mycie. Podobno  skonsumowane resztki wydalane są bez efektów ubocznych przez nerki w niezmienionej postaci.Czy konserwanty wnikają do miąższu owoców?
Przeprowadzono badania, których celem była ocena wysokości stężenia konserwantów na skórce i w miąższu pomarańczy. Na powierzchni owoców wykryto tiabendazol i imazalil w wysokich stężeniach. Natomiast w pulpie odnotowano stężenie tiabendazolu poniżej granicy wykrywalności, natomiast imazalilu w ilości 0,04 mg/kg pomarańczy (czyli w ilości poniżej Ostrej Dawki  Referencyjnej ARfD, która wynosi dla imazalilu 0,05 mg/kg m. c.).

NABŁYSZCZACZE

Oprócz konserwantów na skórce znajdują się nabłyszczacze, dzięki którym cytrusy wyglądają korzystnie i zachęcają nas do zakupu. Stosowane są: wosk pszczeli biały i żółty (E 901), wosk carnauba (E 903) oraz szelak (E 904). Wosk pszczeli biały i żółty sporadycznie może wywoływać reakcje alergiczne. Warto zaznaczyć, że wosk zawiera preparaty bakteriobójcze, mające chronić owoc przed gniciem.
Wosk carnauba (E 903) jest naturalnym woskiem roślinnym pozyskiwanym z liści palmy Copernicia cerifera, rosnącej w Brazylii. Ma wiele zastosowań (dzięki niemu miśki Haribo są takie błyszczące), nie tylko jako nabłyszczacz w przemyśle spożywczym. Wosk carnauba sporadycznie może wywoływać reakcje alergiczne, kontaktowe zapalenie skóry oraz może podrażniać żołądek.
Szelak (E 904) jest wydzieliną czerwców pasożytujących na drzewach tropikalnych, która stanowi ochronną skorupkę dla ich larw. Substancja ta znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach gospodarki. Szelak jest uznawany za nieszkodliwy, ale może wywoływać alergię kontaktową, podrażnienia skóry.
Na skrzynkach i siatkach z mandarynkami znajdują się etykietki z informacją, że do ich konserwacji użyto substancji o tajemniczej nazwie: imazalil. Jest to środek zapobiegający pleśnieniu owoców, które pokonują tysiące kilometrów, aby trafić do naszych domów. Niestety żaden owoc nie wytrzyma miesiąca na statku i następnego miesiąca, aby trafić do sklepu. Imazalil na szczęście nie wnika do środka owocu i zostaje na skórce. Jest specyfikiem silnie toksycznym. Dlatego pod żadnym pozorem nie wolno obierać rękoma nieumytych cytrusów, co robimy bardzo często!

Jak myć cytrusy?

Cytrusy bezwględnie powinny być myte przed jedzeniem

Cytrusy bezwględnie powinny być myte przed jedzeniem

Jest wiele metod mycia cytrusów: jednak najbardziej skuteczną jest mycie ich pod bieżącą gorącą wodą (około 60-70°C), przy użyciu szczoteczki.
Podczas mycia cytrusów najbardziej zależy nam na usunięciu konserwantów. Tiabendazol całkowicie zostaje usunięty podczas mycia ciepłą wodą. Sprawa nie jest taka prosta w przypadku imazalilu – żadna z metod nie usuwa go całkowicie. Dlatego owoce dobrze jest myć w jakimś detergencieprzed krojeniem, należy bardzo dokładnie umyć ręce.

A jeśli mamy ochotę na herbatę z cytryną, to jej skórkę należy wcześniej umyć i dodatkowo sparzyć wrzątkiem. Potem należy też dokładnie umyć ręce. Zatrucie pestycydami, objawiają się silnymi bólami żołądka. Środki te odkładają się w organizmie i w przyszłości mogą prowadzić do ciężkich chorób, a nawet raka.

– Należy zachować dużą ostrożność z cytrusami. Nie powinno się dodawać skórek pomarańczy do ciast i innych potraw. A już w żadnym wypadku nie wolno, razem z całym owocem, wyciskać z nich soków – ostrzega profesor Ryszard Zadernowski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. – Jeżeli będziemy myli owoce, nic nam nie grozi – zapewnia.

 

 

Podsumowując

Nie musisz się konserwować przez jedzenie nie mytych owoców! Nie tędy droga! Nie musisz też rezygnować z owoców! Odrobina higieny i jedz ile chcesz! Oczywiście, nie możemy wpaść w panikę i na przykład porzucić jedzenie cytrusów, są bardzo bogate w witaminy i składniki odżywcze czy minerały,po prostu zachowajmy zdrowy rozsądek i dla bezpieczeństwa własnego i własnych, czasem jeszcze nie narodzonych dzieci. Myjmy dokładnie wszystkie owoce, nawet te krajowe, bo mogą one poza środkami ochrony roślin (np. były pryskane tuż przed zbiorem) zawierać np jaja pasożytów (tasiemiec). Czysty owoc oznacza, też lepszy smak owoców, a przecież oto chodzi. Zjem dziś za wasze zdrowie ananasa. Na zdrowie!

 

email

3 comments for “Dlaczego powinniśmy myć owoce, zwłaszcza cytrusy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *