Kiełki to mega bomba witaminowo, mikro- i makroelementowa, która pomaga w zachowaniu zdrowia, urody i dobrej kondycji. Do tego wzmacnia odporność, ułatwia trawienie i dodaje energii.
Świerze kiełki zawierają duże ilości wapna, żelaza, magnezu, potasu, biotynę, cynk, selen i wiele innych cennych mikroelementów. Są źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin: A,B,C,E,H. Trzy łyżki kiełków zapewniają organizmowi wszystkie potrzebne do zdrowia składniki.
HODOWLA W DOMU – pewność czystości i świeżości!
Możesz posłużyć się specjalnym naczyniem, kiełkownicą lub zwykłym słoikiem, czy sitkiem z rozciągniętą gazą lub ligniną. Nasiona przepłucz przegotowaną letnią wodą, rozłóż na gazie i często podlewaj. W początkowej fazie do 2 dni, nasiona trzymamy w zacienionym miejscu, następny etap to dużo światła. Nasiona nie powinny leżeć w wodzie bo grozi im pleśń lub gnicie. Gotowe kiełki możemy przechowywać dłużej osuszone w niskiej temperaturze.
POLECAMY KIEŁKI:
BROKUŁ – zawierają sulforafan zapobiegający rakowi oraz powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych, dostarczają witaminy A, C, B, PP, wapno, żelazo, fosfor, magnez.
Kiełkowanie: bez moczenia przez 4-6 dni, płuczemy dwa razy dziennie.
CIECIERZYCA – wzmacnia organizm, zwłaszcza kości zawiera witaminę B, potas, wapń, żelazo.
Kiełkowanie: moczymy 12 godz, kiełkujemy 3 dni, zbyt wyrośnięte robią się gorzkie.
DYNIA – zawiera kwas linolowy pomocny w chorobach pęcherza moczowego oraz prostaty u panów.
Kiełkowanie: moczymy 12-16 godz, 3 dni po wykiełkowaniu usuwamy łupiny.
FASOLA MUNG – obniża poziom złego cholesterolu (LDL).
Kiełkowanie: moczymy do 12 godz, kiełkuje 4-6 dni.
CZERWONA KAPUSTA – bogate w sulforafan, witaminy A, B, C, E, H, K, PP, zawiera duże ilości wapna, żelaza, magnezu, potasu, jodu, manganu, litu, selenu oraz aminokwasy.
Kiełkowanie: kiełki zalewamy letnią wodą na klika godzin, kiełkuje 3-5 dni.
LEN – zawierają łatwo przyswajalne białko, błonnik , letycynę. Rozgniecione mogą służyć jako okłady w stanach zapalnych skóry.
Kiełkowanie: 2-6 dni, płuczemy raz dziennie.
LUCERNA – poprawia pamięć, pobudza, zawiera witaminę B12. na której niedobór narażeni są wegetarianie. Są bogate w witaminy A, C i D oraz lecytynę.
Kiełkowanie: moczymy 4-6 godz, kiełkujemy 5-7 dni płucząc raz dziennie. Zjadamy gdy mają 3-5 cm.
OWIES – reguluje pracę tarczycy i gospodarki hormonalnej organizmu. Zawartość witaminy E korzystnie wpływa na płodność.
Kiełkowanie: moczymy 4 godz, kiełkujemy 2-3 dni, płuczemy dwa razy dziennie.
PSZENICA – bogata w żelazo, mied i witaminę B1. Wskazane dla osób przemęczonych i zestresowanych, poprawiają trawienie.
Kiełkowanie: moczymy 12 godz, kiełkujemy 2-3 dni, płuczemy dwa razy dziennie.
RZEŻUCHA – zawiera witaminę C, A, B, D, sole mineralne i oleje eteryczne. Orzezwia, pobudza przemianę materii, poprawia pracę nerek, łagodzi bóle stawów, wspomaga leczenie cukrzycy.
Kiełkowanie: moczymy 6 godz, możemy zbierać po 2 dniach.
RZEPA i RZODKIEWKA – zawiera witaminę C, PP, magnez, cynk, wapń. Poprawia stan naszej skóry, włosów, paznokci. Ma właściwości oczyszczające, dezynfekujące, przeciwzapalne. Polecane przy schorzeniach wątroby, dróg żółciowych, infekcjach dróg oddechowych.
Kiełkowanie: moczymy 4-12 dni, kiełkujemy dwa dni, płuczemy dwa razy dziennie.
SŁONECZNIK – bogaty w fosfor, wapń i żelazo.
Kiełkowanie: moczymy 6-12 godz, kiełkujemy 1-2 dni.
Gdy kupujesz gotowe upewnij się, że kiełki są świeże i są przechowywane w chłodni inaczej bardzo szybko tracą wartości odżywcze. Sprawdzaj termin przydatności i czy nie ma na nich pleśni. Pleśń poznasz po plamach na roślinkach i zapachu stęchlizny.
3 comments for “Niech kiełkuje w nas moc natury”