Grzybek tybetański – siła prosto z natury

Fantastycznie przerabia mleko na mleczny napój podobny do kefiru czy jogurtu, który ma ogromną przewagę nad wszystkimi napojami mlecznymi kupowanymi w sklepie. Przede wszystkim zawiera ŻYWE bakterie i drożdże. To co kupujemy ma pełno konserwantów, dlatego warto zainteresować się tym osobliwym zjawiskiem. Stosujemy go od jakiegoś czasu w swojej diecie, smakuje dużo lepiej niż kupne gotowe kefiry, do tego w wydaniu ze zmiksowanymi owocami, można by ochrzcić mianem “napoju bogów”. I do tego wiem co piję!

Grzybek tybetański (kefirowy) jest fermentowanym napojem kefirowym. Grzybek znany jest na świecie od setek lat, a o jego właściwościach leczniczych jako pierwsi przekonali się tybetańscy mnisi. Podobno to dzięki piciu kefiru z grzybka cieszyli się wybitnym zdrowiem i zachowali długowieczność. Grzybek kefirowy i napój z niego przyrządzony był stosowany od wielu setek lat przez mnichów  z Tybetu zarówno w medycynie , jak i w kosmetyce.

Siła grzybka tybetańskiego - strefazdrowie.pl

Siła grzybka tybetańskiego – strefazdrowie.pl

Ziarna kefirowe grzybka tybetańskiego przypominają w wyglądzie malutkie różyczki kalafiora o wymiarach od 3 do 20mm i nieregularnym kształcie. Są to symbiotyczne układy wyselekcjonowanych mikroorganizmów – głównie bakterii i drożdży utrzymywanych w tzw. kefiranie – polisacharyd (glukozo-galaktan), który jest substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego.

Ziarna zalane mlekiem i pozostawione w cieple powodują jego fermentację, a w efekcie otrzymujemy probiotyczny, doskonale wspomagający trawienie, napój.

Już po 24 godzinach można cieszyć się smakiem przypominającym dawne „kwaśne mleko”. Smak kefiru jest lekko kwaśny, delikatnie gazowany. Najlepiej smakuje schłodzony.

Ten mleczny napój jest źródłem probiotyków, zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, które zasiedlając nasz przewód pokarmowy (głównie jelita) oczyszczają go z toksyn oraz usprawniają proces trawienny. Ponadto kefir ten (w odróżnieniu od „sklepowych”, komercyjnie produkowanych kefirów) jest bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B (np.B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie, jak fosfor, wapń, magnez. Spektrum korzystnych mikroorganizmów zawartych w komercyjnych „sklepowych” kefirach jest znacznie bardziej ograniczone. Większość z nich nie zawiera także żywych kultur drożdży, co zmienia charakter fermentacji, a w konsekwencji ich mikroflora, skład i właściwości nie są tak wszechstronne, jak w przypadku kefiru otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego.

Grzybek tybetański – bardzo szerokie właściwości zdrowotne

Regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego:

  • poprawia przemianę materii,
  • oczyszcza i odtruwa organizm, sprzyja detoksykacji,
  • łagodzi wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego,
  • zapobiega powstawaniu miażdżycy, rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych,
  • Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi.
  • wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych,
  • pobudza działanie układu odpornościowego, wytwarza naturalne i bezpieczne  antybiotyki, lecząc wszystkie stany zapalne w organizmie
  • wytwarza interferon– najbardziej badaną substancję na świecie, zwalczającą wirusy.
  • łagodzi objawy alergii,
  • oczyszcza układ moczowy, poprawia pracę nerek,
  • leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki,
  • poprawia libido,
  • pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem,
  • dostarcza wielu witamin,
  • poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów,
  • działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w organizmie,
  • przynosi ulgę  jako okład na bolące miejsca w oparzeniach słonecznych,
  • wzbogaca mleko w szereg niezbędnych do funkcjonowania witamin stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.

Kuracja kefirem z grzybka tybetańskiego powinna trwać 20 dniCo wieczór przed snem należy wypijać odcedzony kefir (polecam zmiksowany z owocami – odlot). Po 20 dniach zrobić 10-dniową przerwę. Kurację można prowadzić 5-6 miesięcy.

Kurację zaczynamy od picia małych ilości kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będą układ pokarmowy. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek kefiru uniknąć można czasem występującej zbyt gwałtownej reakcji (np. zbyt wolnych stolców) na początku stosowania kuracji.

W okresach 10 dniowych przerw nadal zmieniamy grzybkowi mleko i powtarzamy zabiegi związane z hodowlą, choć nie pijemy kefiru.

Zasady hodowli grzybka jogurtowego

Aby zdrowo hodować grzybka i efektywnie produkować kefir z jego ziaren należy unikać kontaktu z metalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne są tylko:

1. Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na szklankę mleka)
2. Szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego)
3. Szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza, ściereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka)
4. Niemetalowe sitko
5. Niemetalowa łyżka

Zasady hodowli

1. Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
2. Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka).
3. Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
4. Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
5. Po 24 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby).
6. Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
7. Ponownie umieść grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiem

Podczas hodowli grzybek rośnie i zwiększa swoją objętość, więc można się nim podzielić lub produkować i wypijać większe ilości napoju, czy spożytkować jego nadmiar zgodnie z podanymi na stronie przepisami (kulinarnymi czy kosmetycznymi).

Zalewając większą ilość grzybka mniejszą ilością mleka skracamy czas produkcji napoju (np. po 8h  zamiast po 24h). Prawidłowo powinien on mieć kwaskowaty smak podobny do kefiru lub kwaśnego mleka (proporcja 2 łyżeczki grzybka na 1 szklankę mleka na 24 h). Jeśli grzybka jest dużo, a mleka mało, to napój otrzymamy szybciej, a przetrzymując dłużej grzybka 24 godziny fermentacja będzie bardzo zaawansowana, a smak napoju bardzo kwaśny.

Film poglądowy traktujący o hodowli grzybka tybetańskiego:

 

YouTube Preview Image

 

Uwagi końcowe

Optymalna temperatura hodowli grzybka to 18-25 °C (temperatura pokojowa).

Do hodowli grzybka nie używać metalowych przedmiotów !!!. Zamieszanie nawet zwykła metalową łyżką, może spowodować zatrzymanie namnażania lub całkowite obumarcie grzybkaL

Mleko stosować najlepiej nieodtłuszczone (min. 1,5%) i nie UHT (zabite są wszystkie bakterie), ale raczej tylko pasteryzowane (no, chyba, że możemy mieć w ogóle idealne niepasteryzowane i nieodtłuszczone „prosto od krowy”).

 

Wykorzystanie grzybka tybetańskiego w kosmetyce – przepisy

Kefirowy peeling do ciała: należy wymieszać ½ szklanki cukru ze szklanką kefiru z grzybka tybetańskiego, a następnie gotową miksturą smarujemy ciało. Na koniec dokładnie spłukujemy.

Bananowa maseczka na twarz i dekolt: rozgniatamy całego banana widelcem i dodajemy go do łyżki kefiru z grzybka. Miksujemy. Powstałą papkę nakładamy na twarz i dekolt aż do zaschnięcia. Następnie zmywamy ciepłą wodą. Maseczka sprawi, że skóra twarzy i dekoltu będzie odżywiona, nawilżona i odświeżona.

Kuracja paznokci i dłoni: 5 g kwiatow rumianku zalej 1/8 l wrzątku, pozostaw do schłodzenia, dodaj 1/8 l napoju z grzybka. Zanurz dłonie na około 10 minut. Kuracja świetnie łagodzi stany zapalne łożysk paznokci i leczy podrażnioną skore.

 

przygotował: Pawro

dużo ciekawych informacji znjadziecie na: http://grzybektybetanski.pl

 

email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *