Botwina – dlaczego warto ją jeść

Lekkostrawna i niskokaloryczna botwina to idealny wybór na lato. Poza świetnym smakiem jest też nieocenionym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie właściwości posiadają młode listki i korzenie buraka ćwikłowego?
Witaminy i minerały

Botwina jest źródłem witamin K i A

Botwina jest źródłem witamin K i A dobrze wpływających na nasz wzrok oraz poprawiających proces krzepnięcia krwi. Zawiera także witaminy C, E i D, które zapobiegają między innymi rozwijaniu się infekcji i stanów zapalnych. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B i kwas foliowy, przez co powinna znaleźć się w menu kobiet w ciąży. Liście buraka zawierają również duże ilości sodu, fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Zawartość tego ostatniego sprawia, że są one polecane w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ zapobiegają anemii.
Naturalne lekarstwo
Według naukowców w botwinie znajdują się substancje o działaniu podobnym do kobiecych hormonów piękna i młodości – estrogenów. W liściach zawarte są cząsteczki siarki oraz biotyna, które korzystnie wpływają na cerę, szczególnie przesuszoną lub tłustą, ponieważ regulują pracę gruczołów łojowych.
Ze względu na zawartość pektyny, botwina jest idealnym warzywem dla osób z problemami krążenia, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu. Buraki zalecane są również w leczeniu chorób wątroby, ze względu na swoje właściwości odkwaszające i odtruwające. Są też naturalnym lekiem na zgagę i problemy z woreczkiem żółciowym. Natomiast błonnik zawarty w liściach usprawnia pracę układu trawiennego.

Zdrowie na talerzu

Chyba każdy z nas chociaż raz jadł zupę z botwiny lub orzeźwiający chłodnik. Są to niewątpliwie najpopularniejsze potrawy przygotowywane z młodych liści czerwonego buraka. Jednak to tylko jedna z wielu możliwości wykorzystania tego warzywa w kuchni. Botwina sprawdza się również
świetnie jako główny produkt w różnego rodzaju sałatkach. Możemy wykorzystać ją jako składnik tarty, a nawet ciasta, bądź jako farsz do pierogów. Warzywo to smakuje równie dobrze na surowo oraz pod postacią koktajli owocowo-warzywnych. Jedno jest pewne, jedząc botwinę, poza świetnym smakiem dostarczamy organizmowi także wiele cennych witamin i minerałów.

 

Przepisy z botwiny

Zupa botwinkowa zabielana.

Składniki:
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • mała cebula
  • pęczek botwinki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 50 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół.
  3. Warzywa zalej 1,5 l wody, zagotuj.
  4. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj 10 minut.
  5. Botwinkę oczyść, posiekaj buraczki i liście.
  6. Wrzuć do wywaru, całość gotuj około 5 minut.
  7. Dodaj przekrojony ząbek czosnku, gotuj przez 2 minuty.
  8. Zupę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  9. Zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotuj.
  10. Podawaj z pokrojonym jajkiem.

Przepis Roberta Grotkowskiego z “Poradnika domowego”


Placki z botwinką i cukinią

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • duża garść botwiny (razem z gałązkami)
  • 50 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placki z botwinką!

  1. Cukinie i żółty ser zetrzyj na grubej tarce.
  2. Botwinę grubo posiekaj.
  3. Warzywa i ser wymieszaj z jajkiem, dodaj mąkę.
  4. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Z ciasta formuj placuszki i smaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Materiały prasowe, MSM Mońki

Źródło Take a Fruit

email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *