Duża zawartość witaminy E w awokado opóźnia procesy starzenia. Już Aztekowie stosowali awokado w leczeniu różnych schorzeń. Ten owoc w kształcie gruszki rośnie w strefie podzwrotnikowej, jak również w południowej Hiszpanii i Izraelu.
Zalety awokado
Błonnik, białko, beta-karoteny, witaminy C, E, a także potas, magnez, wapń, i fosfor dzięki temu doskonale obniża poziom trójglicerydów oraz zły cholesterol, jednocześnie podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Reguluje rytm serca, reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Jest wskazane w stanach przedcukrzycowych, bowiem prawie w ogóle nie zawiera cukru, a przy okazji zmniejsza poziom insuliny we krwi.
Ze względu na dużą zawartość witaminy E awokado opóźnia procesy starzenia, zapewnia nam tez urodę – poprawia strukturę skóry i dba o jej zdrowy kolor, zapobiega wysuszeniu. Dlatego bardzo często jest w składzie kremów, maści i balsamów do ciała.
Awokado to doskonałe źródło luteiny, która chroni nas przed schorzeniami oczu, m.in. kataraktą, czy zwyrodnieniem plamki żółtej.
Przechowywanie awokado
Najlepiej jest owinąć samo awokado lub razem z jabłkiem w papierową torbę lub papier gazetowy i przechowywać je w temperaturze pokojowej. W zależności od terminu zerwania, są one gotowe do spożycia po upływie od 2 do 10 dni.
W zależności od czasu dojrzewania możemy wywnioskować, czy kupiliśmy świeży owoc. Będąc na przykład na wakacjach w południowej Hiszpanii i kupując awokado od miejscowych rolników możemy być pewni, że będzie ono dojrzewało około 10 dni albo nawet dłużej. Wiodącym producentem awokado jest jednak Ameryka Północna i Środkowa. Natomiast większość Awokado dostępnych w naszych regionach pochodzi z południowej Hiszpanii, Izraela, Meksyku lub RPA. Stany Zjednoczone natomiast korzystają z dostaw z Florydy, Teksasu i Kalifornii.
Przed rozcięciem awokado należy się więc upewnić, czy odpowiednio dojrzało, tym bardziej, że proces dojrzewania nie może już zachodzić po rozcięciu owocu. Tylko jak się dowiedzieć czy awokado faktycznie dojrzało i jest gotowe do zjedzenia?
Jeśli umieścimy niedojrzałe awokado w lodówce, to niestety nie dojrzeje. Często zdarza się, że przechowywane w lodówce zbyt długo ma gumowatą konsystencję i jest gorzkawe w smaku. Natomiast możemy w lodówce bez obaw przechowywać dojrzałe awokado nawet do trzech dni. W ten sposób proces dojrzewania zostaje przerwany przez niską temperaturę i przedłuża trwałość dojrzałego owocu.
Przygotowanie awokado
Należy przeciąć awokado wzdłuż pestki, a następnie skręcić powstałe połówki w przeciwnych kierunkach. Pestki nie należy wyciągać od razu, chyba, że planujemy użycie od razu całego awokado.
Jeśli potrzebujemy tylko połówki awokado, używamy tę bez pestki, natomiast przechowujemy tę z pestką. Zawiera ona specjalne enzymy, które pozwalają na dłuższe zapewnienie świeżości substancjom zawartym w owocu. Niektórzy ludzie preferują nawet dodawanie pestki z awokado do koktajli, wymaga to jednak użycia bardzo mocnego miksera.
Następnie można w bardzo łatwy sposób wyjąć cały miąższ łyżką. Zielony miąższ awokado szybko ciemnieje, dlatego też można natychmiast po przecięciu zabezpieczyć owoc folią lub skropić sokiem z cytryny. Sprawi to, że zachowa on wszystkie swoje walory odżywcze i smakowe i zapobiegnie dalszemu utlenianiu.
Koktajle z dodatkiem awokado są bardzo popularne w Wietnamie, Filipinach, Malezji i Indonezji, lecz używa się do nich słodzonego mleka skondensowanego. Można jednak stosować bardziej zdrową wersję tych napojów bez użycia przetworzonych produktów mlecznych i cukru.
W przepisie podstawowym należy użyć całe lub połówkę awokado, dodać do niego dwie filiżanki migdałów, mleka kokosowego lub ryżowego (lub innego alternatywnego składnika zastępującego mleko) i zmiksować przy użyciu blendera. Jeśli ktoś chciałby uzyskać słodki smak tego napoju, można dodać odrobinę syropu z agawy.
Ten podstawowy przepis można udoskonalać w zależności od nastroju czy dostępności owoców sezonowych. Można na przykład dodać brzoskwinię, kaki, mango lub też ananasa.
Inna doskonała kombinacja koktajlu z awokado to połączenie filiżanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zamiast mleka) i filiżanki filtrowanej wody. Do tego można zmieszać pół awokado i garść szpinaku. Jest to świetny sposób dla utwardzenia naszych zębów i kości, odświeżenia krwi i oczyszczenia układu pokarmowego.
Pawro
3 comments for “Bogactwo natury w awokado”